Fakultet likovnih umjetnosti UCG ima saradnju sa 14 evropskih univerziteta




Fakultet likovnih umjetnosti UCG ima saradnju sa 14 evropskih univerziteta

Fakultet likovnih umjetnosti Univerziteta Crne Gore ima saradnju sa 14 umjetničkih fakulteta i univerziteta Evropske Unije.

„To je mjerljiv rezultat rada na akademskoj mobilnosti, jednoj od glavnih prioriteta u procesu internacionalizacije“, saopštio je dekan FLU Ratko Odalović.

„U okviru ovih partnerstava obezbijedili smo veliki broj stipendija za mobilnost kako studenata tako i nastavnog osoblja. PosebaImagen akcenat je na mobilnosti, imajući u vidu benefite koje podrazumjeva, a to je da umjetnici produciraju ili prezentuju sami svoj rad, eksperimentišu, inoviraju, sarađuju, upoznaju druge umetnike i grade/šire profesionalne mreže“, kazao je dekan Odalović.

Fakultet se, dodaje on, uvijek mogao pohvaliti razvijenom međunarodnom saradnjom u smislu projekata, izložbi, gostovanja eminentnih predavača i umjetnika.

Poseban pomak u nastavi su, smatra dekan Odalović, prostorni kapaciteti nove zgrade, kao i savremenija i naprednija tehnološka oprema neophodna za nastavni proces i umjetničko istraživački rad.

„Novi prostor će po prvi put ponuditi adekvatne uslove za realizaciju umjetničkog rada kakvi postoje u najrazvijenijim zemljama kada je u pitanju kulturno umjetnički i pedagoški sistem“, istakao je dekanOdalović.

To je, dodaje Odalović velika prilika, ali i odgovornost za sve nas da radimo na poboljšanju nastavnih metoda, mjerenju i unapređenju kvaliteta umjetničkog obrazovanja. Domaćim i gostujućim studentima se sada nudi mogućnost da razviju i realizuju svoje umjetničke projekte u skladu sa najsavremenijim standardima.

„Posebna prednost će biti organizacija programskih i vannastavnih aktivnosti koje bi doprinijele većoj vidljivosti fakulteta i omogućile bolju komunikaciju sa širom javnošću. Ovo će poboljšati status fakulteta i učiniti ga otvorenijim za buduće studente i buduća partnerstva“, smatra Odalović.

Fakultet likovnih umjetnosi u narednom periodu će pripremati novi master program koji će biti afirmisan na nacionalnom i međunarodnom nivou, sa ciljem da dostigne poseban nivo kvaliteta koji će, nastavnim planom, biti privlačan i studentima iz regiona.

Fakultetu predstoji i novi reakreditacioni ciklus, u okviru kojeg će se, na pripremama budućeg programa raditi u saradnji i konsultacijama sa svim profesorima ovog fakulteta, a posebno važnu ulogu će imati i studenti čije mišljenje treba da utiče na kreitanje nastavnih planova.

„Volio bih da na budućim nastavnim planovima radimo zajedno tako što će svako dobiti priliku da predstavi svoju viziju razvoja i da doprinose formiranju nove strategije u okviru svog odsjeka“, poručio je dekan Odalović.

 

Medijske objave: 

https://portalanalitika.me/clanak/356944/fakultet-likovnih-umjetnosti-ucg-ima-saradnju-sa-14-evropskih-univerziteta 

http://montenegrina.net/fokus/fakultet-likovnih-umjetnosti-ucg-ima-saradnju-sa-14-evropskih-univerziteta/



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.