Realizovani programi na FLUID dizajn forumu #08/2020




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Osmu godinu za redom, FLUID dizajn forum okupio je renomirane dizajnere, umjetnike i profesionalce iz različitih oblasti, kao i brojne studente iz zemlje i regiona, koji su učestvovali u programu sastavljenom od niza predavanja, radionica i izložbi. Ovogodišnje izdanje Foruma održalo se u onlajn formatu, od 1. do 6. decembra, posredstvom Zoom platforme i zainteresovana publika bila je u prilici da prati program putem direktnog prenosa na YouTube kanalu FLUX Montenegro i Facebook stranici FLUID dizajn forum.

Kao i na svim prethodnim izdanjima, Forum je i ove godine imao okvirnu temu koja je definisala sadržaj programa usmjeravajući ga ka povezivanju stručnih umjetničkih praksi sa javnim interesom zajednice. Ovogodišnje izdanje FLUID dizajn foruma koncipirano je u okviru teme "Alibi" i bavilo se se etičkim dilemama u savremenim dizajnerskim praksama.

Na otvaranju Foruma predstavljena je virtuelna prezentacija internacionalne izložbe „Alibi“ koju čine plakati odabrani na regionalnom konkursu za nagradu FLUID – Regional Poster Award for Young Designers 2020. Izložba je postavljena u galeriji C2 koja se nalazi u novoj zgradi Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju. Tom prilikom dodijeljene su i tri ravnopravne nagrade FLUID (ALIBI) AWARDS 2020: Jovani Tešić (Srbija), Ahmetu Prošiću (BIH) i Stefanu Bulatoviću (Crna Gora)

Na Forumu je organizovan panel ALIBI Statement na kojem su učestvovali: Isidora Nikolić (Fakultet za medije i komunikacije u Beogradu) Ivica Mitrović (Umjetnička akademija u Splitu) i Nikola Latković (Fakultet vizuelnih umjetnosti u Podgorici) i Nikola Bada Radonjić (DAA Montenegro, Podgorica).

Na ovogodišnjem FLUID-u predstavljeni su brojni projekti: Architectuul, online platforma i publikacija, ujedno i najkompletnija otvorena baza podataka o arhitekturi na internetu o kojoj su govorili arhitekta i urednik publikacije Boštjan Bugarič, osnivač publikacije Christian Burkhard i profesor na Fakultetu za arhitekturu i urbanizam u Tirani Saimir Kristo; Moj Imaginarijuim, projekat koji objedinjuje crteže djece od 1. do 4. razreda osnovne škole i regionalne ilustratore predstavili su autorka projekta Iva Ivanović i ilustratori Srđa Dragović i Zdravko Delibašić Beli; o dokumentarnom filmu Decoding Montenegro koji je napravljen povodom prezentacije crnogorske arhitekture na 4. Balkanskom arhitektonskom bijenalu govorila je arhitektica i komesarka Balkanskog arhitektonskog bijenala za Crnu Goru Sonja Radović Jelovac; projekat Jestiva istorija Crne Gore koji afirmiše tradicionalnu crnogorsku kuhinju posredstvom grafičkog dizajna predstavila je umjetnica i inicijatorka projekta Irena Vuković, a o izložbi i publikaciji Lica mog vremenagovorili su autor projekta i fotograf Duško Miljanić i fotograf Lazar Pejović.

 

Svoj rad predstavili su: Uroš Krčadinac, docent digitalne umjetnosti i računarstva na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu; industrijski dizajner Zoran Jedrejčić, grafički dizajner i umjetnik Andro Giunio, kao i dizajner, vizuelni umjetnik i pisac Slavimir Stojanović.

Na Forumu su održana i tematska predavanja: Sara Božanić, izvršna direktorka Instituta za transmedijski dizajn iz Ljubljane održala je predavanje „Twisted stories for twisted times“ na kojem je analizirala načine i primjere kako se stvara uspješno multiplatformno pripovijedanje. Dizajner i kreativni direktor agencije DAA Montenegro Nikola Radonjić Badagovorio je o djelovanju unutar lokalne kreativne scene i šta u tom kontekstu znači „biti drugačiji“. Arhitekta Mitesh Dixit, profesor na Syracuse Univerzitetu u Njujorku i osnivač DOMAIN office studija sa sjedištem u Njujorku i Beogradu, održao je predavanje pod nazivom „Transgressive Geographies: Beyond Territory“, a sociolog, istraživač i predavač Goran Tomkaodržao je predavanje „Kolonizacija kreativnog tijela i kako je izbjeći“. 

U okviru posebnog programskog segmenta pod nazivom FLUID Friends publika Foruma bila je u prilici da se upozna sa radom zajednice kreativaca DACIDA iz Beograda koja se bavi podizanjem svijesti o važnosti razmjene ideja i iskustava, kao i promocijom umjetnika iz Srbije i regiona, zatim sa radom Udrugoe studenata Dizajna vizualnih komunikacija – DVK iz Splita. Četvoro predavača iz Sjedninjenih američkih država, Meaghan Dee, Alison Place, Alberto Rigau i Liese Zahabipredstavili su zajednicu internacionalnu edukatora iz oblasti dizajna AIGA Design Educators Community.

I ove godine realizovan je programski segment FLUID Green koji tretira pitanja ekologije - o svom aktivističkom radu govorio je klimatski dizajner Marc O’Brien koji je i suosnivač organizacije Climate Designers koja okuplja dizajnere i kreativne profesionalce iz različitih industrija sa ciljem da svoje kreativne vještine usmjere ka klimatskom aktivizmu.

Na Forumu su predstavljeni i dobitnici nagrada na prošlogodišnjem regionalnom konkursu za nagradu FLUID - Regional Poster Award for Young Designers 2019 - Lana Bulatović, Petar Stošić i Stella Dujmušić, čija je izložba plakata postavljena na platou ispred Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju, a imala je i svoje virtuleno izdanje.

Pored navedenih programa koji su bili otvoreni za javnost, važan dio FLUID dizajn foruma su studentske radionice. Ove godine orgnizovano je pet radionica i to: arhitektonska radionica AA (Architectural Alibi) koju su vodili: Boštjan Bugarič (Architectuul. Berlin, DE), Christian Burkhard (Architectuul. Berlin, DE) i Saimir Kristo (Univerzitet POLIS, Tirana. AL); Uroš Krčadinac (FMK, Beograd, SR) bio je voditelj radionice iz domena novih medijskih oblika Kentaur linije, Adela Zejnilović (FLU, Cetinje, CG) vodila je tipografsku radionicu Layout landscape, Srđa Dragović (Podgorica, CG) vodio je ilustratorsku radionicu on-the-spot, a Boris Bakal (Bacači sjenki, Zagreb, HR) je bio voditelj filmske radionice Rukovanje (s) filmom. Asistenti radionica bili su: Marija Ćaćić, saradnica na Arhitektonskom fakultet, Podgorica, grafički dizajner, ilustrator, animator Radovan Vukasović i Maša Mušikić, saradnica na Fakultetu likovnih umjetnosti Cetinje. Učešće u radionicama je uzelo 65 studenta iz Crne Gore i iz regiona.

Posljednjeg dana Foruma, organizovan je i okrugli sto koji se bavio problemima edukacije u oblasti dizajna u visokom obrazovanju, na kome su učestvovali predavači iz regiona: Boštjan Kenda i Sara Božanić iz Slovenije, Jovan Čekić, Borut Vild, Mia David i Isidora Nikolić iz Srbije, Dejan Kršić i Ivica Mitrović iz Hrvatske, Ana Matić i Lazar Pejović iz Crne Gore.

Organizator FLUID dizajn foruma je Fakultet likovnih umjetnosti Cetinje, a izvršni producent je MAS Trade Cetinje. Pokrovitelji su Ministarstvo kulture i Univerzitet Crne Gore. Ovogodišnji Forum organizovan je u partnerstvu sa NVO FLUX, DAA Montenegro i Arhitektonskim fakultetom Podgorica.

 

 

FLUID #08/2020 rezime u brojevima:

6 dana / 22 sata programa / 18 predavanja/prezentacija /  40 predavača / 1 panel diskusija / 1 okrugli sto / 3 izložbe / 5 radionica / 65 studenata u radionicama / 16  fakulteta / 2200 gledalaca direktnih pojedinačnih programa

4300+ pregleda na Facebook-u / 2000+ pregleda na YouTube kanalu / 1500+ učesnika na Zoom-u (250 pojedinačnih)



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.