Film "Umjetnost sećanja" rediteljke Jelene Radenović na FLU




Film "Umjetnost sećanja" rediteljke Jelene Radenović na FLU

Film "Umjetnost sećanja" rediteljke Jelene Radenović će biti prikazan u četvrtak, 29. aprila u 11:00h na FLU-Cetinje. (učionica na prizemlju, do biblioteke)

Po dogovoru sa rediteljkom, studentima će i u ovih nedelju dana biti dostupan link i šifra za gledanje, tako da i nakon prikazivanja i uključenja putem Zooma, studenti će moći da postave pitanja i otvore razgovor sa uvaženom Jelenom Radenović.

Link i šifra na kojima će film biti dostupan u narednih nedelju dana: https://vimeo.com/354981336  šifra: spomenik1

FILM: Umetnost sećanja

REŽIJA: Jelena Radenović

ŽANR: dokumentarni film

TRAJANJE: 61’45'' GODINA: 2019.

 

Film “Umetnost sećanja” rediteljke Jelene Radenović je njen drugi film koji se bavi temom opstanka umjetnosti kroz različite istorijske periode u odnosu na različite sociopolitičke kontekste. Film govori  o okolnostima koje su stvorile uslove i potrebu da se spomenici podignu, njihovoj prvobitnoj namjeni i svrsi i potom njihovom preoblikovanju u savremenom kontekstu. Danas oni stoje kao dokaz da je istinsko umjetničko delo neprolazne vrijednosti i da kao takvo živi neovisno od smenjivih i prolaznih ideologija i političkih sistema. Film je premijerno prikazan 2019. godine na festivalu Slobodna zona u Beogradu. Tom prilikom je osvojio specijalnu nagradu žirija, a do sada je ukupno osvojio pet nagrada. 

 

O FILMU:

"Umetnost sećanja" je dokumentarni film o monumentalnim spomenicima podignutim u periodu socijalizma na tlu bivše Jugoslavije. Osnovna namjera filma je da na primjeru spomenika pokaže da će prava umjetnost opstati, naći put do publike i preživjeti smjene ideologija i političkih uređenja. Spomenici su istovremeno simboli stradanja i čovjekove borbe za slobodu, za bolju i svjetliju budućnost. Oni su prožeti vrijednostima kao što su patriotizam, solidarnost (bratstvo i jedinstvo), vjera u pravdu. Ove vrijednosti su imale za cilj da inspirišu izgradnju novog društvenog identiteta i sistematski su se promovisale kroz umjetničke, kulturne, obrazovne i druge aktivnosti koje je finansirala država. To je bilo vrijeme kada se vjerovalo da su umjetnost i kultura ključni pokretači za izgradnju novog društvenog identiteta i obrazovno sredstvo za zajednicu. O tome kako su nastali neki od najvažnijih spomenika i kako je bilo stvarati u tom periodu u filmu svedoči skulptor prof. Miodrag Živković, autor spomenika na Kadinjači, Tjentišu, u Kragujevcu... To su apstraktne konstrukcije, lišene ideoloških simbola (srp, čekić) i kulta ličnosti koji je veoma prisutan u spomeničkoj skulpturi drugih socijalističkih zemalja. Njihov oblik i dizajn su moderni, čak i futuristički, vizionarski, dok je njihova tehnička izvedba impresivna. Njihov cilj je bio da postave i estetske i etičke standarde u novorođenom, poslijeratnom društvu. Inspirativni moto tog vremena ilustruje ovu nameru: “mi gradimo spomenike, spomenici grade nas!”

 

NAGRADE I PRIKAZIVANJA:

Premijera filma je bila u novembru 2019. godine na festivalu Slobodna zona i tom prilikom film je osvojio specijalnu nagradu žirija. Do sada je film prikazan na sledećim festivalima: BaNeFF u Stokholmu (gde je osvojio glavnu nagradu festivala), Underhill Fest u Podgorici (gde je osvojio nagradu publike, sa ocenom 5,0), SEEfest (South East European Film Festival) u Los Anđelesu, BPFF u Izmiru (Balkan Panorama Film Festival), ProToPost - Komunistički internacionalni filmski festival u Milanu (gde je osvojio nagradu za najbolju temu), Prvi kadar u Istočnom Sarajevu (gde je ponovo dobio specijalnu nagradu žirija), a uvršten je i u takmičarsku selekciju Martovskog festivala (Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma). Takođe je prikazan u Beču i na Univerzitetu u Tokiju.   

 

O JELENI RADENOVIĆ:

 

Jelena Radenović je rođena u Beogradu 1979. godine. Završila je osnovne studije glume na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu. Magistrirala je i doktorirala na Fakultetu dramskih umetnosti iz oblasti studije filma i medija. U svom doktoratu bavila se teorijom, nastankom i razvojem glume na filmu, a njen rad pod nazivom „Gluma u holivudskom mjuziklu“ je 2014. godine objavio Filmski centar Srbije. Više godina je radila kao novinar i urednik emisija na televiziji Studio B i B92. Još od studija bavila se pedagoškim radom, radila je sa djecom osnovnog i srednjoškolskog uzrasta, kao i sa odraslima. Trenutno radi u Školi filma Fokus na Kolarcu, gde predaje glumu za film i televiziju. Od avgusta 2017. godine radi kao saradnik fonda Ujedinjenih nacija UNTF (UN Trust Fund to End Violence against Women) na izradi video priča (kratkih dokumentarnih formi) o njihovom radu.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.