Počela realizacija Erasmus + projekta BIOSINT




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu bio je domaćin trećeg sastanka učesnika Erasmus + programa „BIOSINT“ , u kome učestvuju i Univerziteti iz Temišvara (Rumunija), Levena (Belgija), Podgorice, Tuzle, Mostara, Foče, Tirane i Skadra. Projekat je zvanično počeo u januaru ove godine i planirano je da bude realizovan u naredne tri godine.

Dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević, u uvodnom obraćanju učesnicima projekta, rekao je da je ponosan da je napravljen dobar „konzorcijum“ nekoliko univerziteta koji imaju za cilj da naprave internalizaciju kod kuće, odnosno da pokuša da uvede nove tehnologije u obrazovanju, prije svega u oblasti medicine . “To je za nas veoma bitno jer učenje na daljinu je veoma potrebno, pogotovo ako se osvrnemo na vrijeme koje je iza nas tokom pandemije korona virusa, a može da bude i vrlo dobra stvar za neke nove generacije jer će omogućiti da dopremo do svih kojima je naše znanje potrebno a da praktično budemo kod kuće“, rekao je prof. Jakovljević.

Prema riječima prof. dr Dragana Milovanovića, projekat BIOSINT predlaže aktivnosti grupisane u pet radnih paketa koji u potpunosti podržavaju opšte i specifične ciljeve programa Erasmus+ program. Namjera je da unaprijedi obrazovanje i razvoj studenata biomedicinskih nauka, kao i nastavnika i administrativnog osoblja visokoškolskih ustanova. Osnovni cilj projekta je jačanje kapaciteta i digitalnih kompetencija u biomedicinskom obrazovanju kroz internacionalizaciju kod kuće (IaH -Internationalization at Home).

Za učesnike projekta organizovan je prijem u Skupštini grada Kragujevca na kome je predsjednik Miroslav Petrašinović prisutne upoznao sa istorijom Grada ali i aktuelnim momentom i planovima razvoja Kragujevca. On je posebno istakao da u naučnom i obrazovnom smislu Fakultet medicinskih nauka veoma važan i značaj partner lokalne zajednice. Na prijemu se u ime FMN i svih učesnika projekta zahvalio prof. dr Dragan Milovanović

Prof. dr Aleksandra Vuksanović Božarić, prodekan za nastavu Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore izrazila je zadovoljstvo što je fakultet na kome je predavač dio projekta Erasmus + Biosint sa još devet partnerskih institucija iz šest zemalja.

Pandemija kovida 19 dala je veliki izazov za internacionalizaciju i razmjenu znanja i vještina između studenata medicinskih nauka. Projekat je osmišljen za jačanje kapaciteta i digitalne internacionalizacije, učenja na daljinu, razmjenu iskustava i znanja sa poznatim i priznatim fakultetima iz regiona. Sigurna sam da će naši studenti imati velike benefite od ovog projekta što je na kraju i zajednička ideja i cilj institucija partnera rekla je prof. dr Aleksandra Vuksanović Božarić



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.