Promovisana knjiga prof. dr Vukašina Mihajlovića: Terapijski fizikalni modaliteti




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Promociju knjige prof. dr Vukašina Mihajlovića je otvorio doc. dr Dušan Mustur sljedećim riječima: „Na početku, želio bih da vas pozdravim u ime dekana Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore prof. dr Miodraga Radunovića i ispred dekanskog kolegijuma Medicinskog fakulteta  i zahvalim vam se što ste se odazvali pozivu i svojim prisustvom uveličali ovaj svečani događaj – promociju Petog izdanja knjige „Terapijski fizikalni modaliteti” prof. dr Vukašina Mihajlovića, doajena fizikalne i rehabilitacione medicine i osnivača nekadašnje Više fizioterapeutske škole, a današnjeg studijskog programa Primijenjena fizioterapija Medicinskog fakulteta UCG.

Naglašavamo da je naš studijski program među najstarijim obrazovnim ustanovama u Crnoj Gori, a koju je dosada završilo preko 2000 studenata koji rade ne samo u Institutu „Dr Simo Milošević“ u Igalu, već širom regiona i svijeta. Nažalost, moramo da istaknemo da se nalazimo u jednom turbulentnom vremenu kada smo svjedoci da je ozbiljno ugrožen opstanak jedine rehabilitacione ustanove u Crnoj Gori, ali ta činjenica nikako ne umanjuje značaj ovog udžbenika koji se može slobodno svrstati u Vodiče dobre kliničke prakse iz oblasti fizioterapije.

Profesor Mihajlović će nam danas ukratko predstaviti inovativne terapijske modalitete poput terapije tzv. „udarnim talasima“, dugotalasne TECAR dijatermije, Indiba terapije, Horizontalnih struja, Lasera velike snage i terapije LED zracima“.

Predsjednica Komore fizioterapeuta Nataša Matković  rekla je „Dragi profesore, naše zajedničko  putovanje  je započelo sada daleke 1976. i traje do dana današnjeg.

Na tom putu koji nije bio uvijek lak nesebično ste nam pružali podršku otvarajući za nas svoje riznice istinskog blaga, skatule prepune znanja. Znali ste da je znanje zlata vrijedno i najbolji alat s kojim ce fizioterapeuti krčiti put svojoj struci.

Znali ste da samo znanjem napojeni mozemo odgovorno i bez straha stati iza svoga rada i osvojiti vrhove standarda struke u praksi. Miliamperi, amplitude Volti, Kelvini, eksperimentalni zec A, zec B, kontraindikacije, indikacije često su studentima zadavali glavobolje jer ste bili zahtjevani, detaljni i pedantni... Istinski zaljubljenik u nauku i znanje. Danas smo Vam zahvalni na tome, jer su se iz takve visoko obrazovne ustanove iznjedrili najbolji fizioterapeuti u regionu i šire.

Znali ste priofesore, kolika je vrijednost fiziotarapeuta i njihovog rada u svijetu i sve učinili da dostignemo zajedno taj nivo. Koliko ste znali vrijednost fiziotarapeuta dokaz je i Vaša podrška sinu da postane fiziotarapeut. Na zasluženo znanje koje bi student pokazao, znali ste čvrsto stegnuti mu ruku i na taj način dati drugarsku podršku. Učili ste nas i mnogo više nego što je fizioterapija, umjetnosti, književnosti, kosmopolitizmu, druženju. Mnoge generacije jos pričaju anegdote i pamte osvitanje uz stihove Vaska Pope.

Dragi Miha, vole te tvoji fiziotarapeuti“



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.