Medicinski fakultet, 12.03.2018

Mjesec promocije oralnog zdravlja sa studentima stomatologije u predškolskim i školskim ustanovamaStudenti stomatologije, sa Medicinkog fakulteta Univerziteta Crne Gore, započeli su sa aktivnostima obilježavanja "Marta-mjeseca promocije oralnog zdravlja" u predškolskim i školskim ustanovama u Crnoj Gori. 

"Mart se tradicionalno obilježava kao međunarodni mjesec promocije oralnog zdravlja, a studenti su ovu aktivnost već započeli  7. marta, u Razvojnom centru udruženja ,,Roditeljiʼʼ i održali kreativnu radionicu pod nazivom ,,Osmijeh, zdravlja vrijedan!ʼʼ, kazao je dekan ovog Fakulteta dr Goran Nikolić. 

"Radionica je bila namijenjena djeci ranog školskog uzrasta sa posebnim fokusom na starost od šeste do devete godine. U toku ove jednosatne aktivnosti, djeca su na kreativan i zabavan način usvojila osnovna znanja o zubima i smjeni denticije, kao i o njihovoj ulozi u cjelokupnom zdravlju. Kroz zanimljivu prezentaciju, ali i demonstraciju na stomatološkim modelima, najmlađi su učili o značaju redovne oralne higijene i izboru adekvatnog pribora za čišćenje usta i zuba. Radeći u grupama, učesnici u radionici su dobili priliku da se, uz nadzor i pomoć studenata, sami oprobaju u čišćenju i tako usavrše pravilnu tehniku i poboljšaju motoriku i manuelnu spretnost", objasnio je Nikolić aktivnost studenata.

Značaj ishrane u očuvanju zdravlja zuba, kao i mehanizam nastanka zubnog karijesa, grupa je usvojila kroz dinamičnu igricu tokom koje su naučili koja je hrana ,,dobraʼʼ a koja ,,lošaʼʼ za zube, uz nezaobilazne savjete i upozorenja o broju i rasporedu obroka i konzumaciji šećera.

Ovu kreativnu radionicu su poklonima podržali brendovi Colgate i Curaprox, kao i  Stomatološka komora Crne Gore.