Medicinski fakultet, 07.04.2020

Na Medicinskom fakultetu izučavaju studije slučaja umjesto direktnog kontakta sa pacijentimaX

Studiranje na Medicinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, putem onlajn platformi, u novonastalim okolnostima izazvanim virusom COVID 19, predstavlja pravi izazov, s obzirom na to da pored teorijske nastave važan dio edukacije predstavlja praktična klinička nastava, koja se realizuje uz rad sa pacijentima.

Praktičan dio nastave se nadomještava kroz prezentaciju asistenata i prikaza studija slučaja, o kojima se potom diskutuje sa studentima, u pogledu pregleda, diferencijalne dijagnostike i same terapije.

PredImagestavnik studenata Medicinskog fakulteta Alan Muratović navodi da ovaj dio nastave, zbog izostanka direktnog iskustva u okvirima epidemiološke situacije, trenutno ne može ispuniti u potpunosti očekivanja studentata, ali je sa druge strane poboljšana komunikacija studenata sa profesorima.

“Studenti dobijaju sav potrebni materijal preko studenata predstavnika, koji su u svakodnevnoj komunikaciji sa profesorima. Ja kao povjerenik, u komunikaciji sa upravom fakulteta mogu predočiti eventualne probleme vezane za onlajn nastavu i pomoći u posredovanju da student dobiju potreban materijal za učenje od profesora”, kazao je,

Prema njegovim riječima, studenti ovog fakulteta najčešće pristupaju nastavi preko Zoom aplikacije, a tu su i Moodle patforma i materijali sa stranice Medicinskog fakulteta zvaničnog sajta Univerziteta Crne Gore .

Studenti ovog fakulteta volontiraju u Call centru Instituta za javno zdravlje Crne Gore i daju doprinos profesorima i asistentima,  doktorima i epidemiolozima u olakšavanju njihovog posla, u trenutnim okolnostima.

„Najteže nam pada to što smo društveno izolovani a svi smo navikli na svakodnevno druženje, rekreaciju“, kaže Muratović.

On lično provodi najviše vremena sa najbližima, a najviše se druži sa knjigama iz oblasi medicinskih nauka.

Svojim kolegama poručuje: Ako imate razlog da nekome sačuvate život, kao da ste sačuvali mnogima, ostanimo doma!

 

Medijske objave:

https://www.antenam.net/drustvo/154648-na-medicinskom-fakultetu-izucavaju-studije-slucaja-umjesto-direkntog-kontakta-sa-pacijentima

https://www.mladiniksica.me/na-medicinskom-fakultetu-izucavaju-studije-slucaja-umjesto-direkntog-kontakta-sa-pacijentima/

 

Broj posjeta : 888