Održana konferencija “Crna Gora na političkoj i kulturnoj mapi Evrope”




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U organizaciji Istorijskog instituta Univerziteta Crne Gore, u zgradi Rektorata UCG je 10. decembra 2021. godine, sa početkom u 10 sati, održana međunarodna naučna konferencija  „Crna Gora na političkoj i kulturnoj mapi Evrope“. Skup je otvorio direktor Istorijskog instituta dr Radoslav Raspopović, a pozdravne riječi su učesnicima uputili prof. dr Panagiotis Koliomichalis iz Grčke i prof. dr Marko Krevs iz Slovenije.

Konferencija je održana u dvije plenarne sjednice, tokom kojih su prezentovani rezultati istraživanja na teme iz političke i diplomatske istorije Crne Gore, kao i njenog kulturno-istorijskog nasleđa. U fokusu su bila pitanja karaktera i značaja istorijskih procesa u Crnoj Gori, koji su odredili njeno mjesto na političkoj i kulturnoj mapi Evrope, od praistorije do druge polovine XX vijeka.

Svoje naučne radove je predstavilo 30 istraživača iz oblasti istorije, istorije umjetnosti, arheologije, geografije, sa prostora Crne Gore, Srbije, Grčke, Poljske, Slovenije i Italije, koji su svoj doprinos dali bilo ličnim prisustvom, bilo uključenjem putem video-linka.

Istorijski institut Univerziteta Crne Gore od 2019. godine realizuje projekat “Crna Gora na političkoj i kulturnoj mapi Evrope – CLIO MAP”, koji ima za cilj obogaćivanje znanja o istorijskim, društvenim i kulturnim procesima koji su odlučujuće uticali na formiranje crnogorske društvene i kulturno-istorijske baštine. Kroz projekat se, uz multidisciplinarni pristup, težilo dostizanju novih naučnih rezultata uz posebnu pažnju koja je posvećena njegovanju kulture sjećanja na događaje koji su određivali tokove istorijskog razvoja Crne Gore, čineći je prepoznatljivim beočugom lanca istorije Evrope i Mediterana. Projekat je podržan od Ministarstva nauke Crne Gore, a realizovan u saradnji istraživačkog tima UCG, Filozofskog fakulteta u Ljubljani, Varšavskog univerziteta-Odsjek za interkulturalne studije centralne i istočne Evrope, Univerziteta Sapienca, Rim-Istraživački centar za međunarodnu saradnju.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.