Nagrada Istorijskom institutu UCG na Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga




Nagrada Istorijskom institutu UCG na Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga

Na nedavno završenom 18. Međunarodnom podgoričkom Sajmu knjiga i obrazovanja, Istorijski institut Univerziteta Crne Gore dobio je nagradu za izdavački poduhvat, publikovanje monografije Crnogorski gaser.

Nagradu je primio direktor Istorijskog instituta, dr Radenko Šćekić, koji je istakao da ovo priznanje predstavlja jedno u nizu priznanja za bogatu izdavačku djelatnost Istorijskog instituta. On je naglasio da nagrada služi kao dodatni podsticaj i obaveza da se nastavi s publikovanjem vrijednih naučnih izdanja.

U obrazloženju žirija u sastavu: akademik Siniša Jelušić, prof. dr Slavica Perović i akademska slikarka Marina Vešović, istaknuto je:  

“Istorijski institut izdao je knjigu ‘Crnogorski Gaser - ilustrovana monografija sa Protokolom o prodaji revolvera za 1894-1895-1896-1897 godinu’ Branka BogdanovićaKnjiga obrađuje istoriju jednog od najpopularnijih revolvera XIX vijeka. Ovo oružje je u Evropi uživalo podjednaku slavu kao Colt, Smith & Wesson. No, posebno je bio čuven “crnogorski Gaser”, bilo u originalnoj verziji, bilo kao jedna od kopija poznatih belgijskih proizvođača. Suština je u tome što je od 1873. godine svaki vojno sposobni Crnogorac imao zakonsku obavezu da posjeduje gaserov revolver produžene cijevi, sa monogramom vladara - knjaza i kralja Nikole I. Tako dolazimo do važne kulturološke dimenzije u istraživanju nasljeđa Crne Gore, i tako ovo oružje pripada tradiciji, etnologiji i etnografiji”.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.