Takmičenje iz sociologije za učenike srednjih škola u Crnoj Gori na temu "Mladi i mediji"




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U organizaciji Društva sociologa Crne Gore, Filozofskog fakulteta, Instituta za sociologiju i psihologiju i studijskog programa za sociologiju održano je Treće takmičenje iz sociologije za učenike/ce srednjih škola u Crnoj Gori na temu “Mladi i mediji”, gdje je publika i šira javnost imala prilike da se upozna sa promišljanjem mladih ljudi o ulozi i funkciji medija u modernom društvu, o slici koji mediji kreiraju o mladima i o njihoj ulozi u svijetu ekspanzije modernih tehnologija.

U veoma jakoj konkurenciji, prvo mjesto osvojila je učenica JU SGGŠ „ Ing. Marko Radović“ iz Podgorice, Isidora Marinković.  Drugo mjesto pripalo je učenku Gimnazije „Slobodan Škerović“ iz Podgorice, Danilu Tošiću. Treće mjesto je zauzela NIkolina Pejović iz SEŠ “Mirko Vešović” , Podgorica.

Prvoplasirana takmičarka je za svoj nagrađeni rad “ Mladi i mediji – koliko je uopšte ljudima dostupna istina i koliko se pružaju granice našeg saznanja” inspiraciju pronašla u “Procesu” Franca Kafke i “1984” Džordža Orvela. Smatra da su joj ove knjige pružile dublji uvid u realnost koja nas okružuje. “Mediji se moraju više baviti mladim ljudima, jer iznenađujuće puno utiču na njih. Uticaj se odvija, po mom mišljenju, na nivou podsvijesti u procesu formiranja same ličnosti. Taj uticaj nije onakav kakvim se čini i kakav bi željeli da bude, već je mnogo složeniji i dublji. Za nas mlade bi bilo veoma dobro da postoji više školskih i drugih časopisa u kojima će se objavljivati filozofski radovi i teme koje se tiču mladih ljudi, kao i sadržaji koje bi oni sami kreirali. U današnje vrijeme je nemoguće posmatrati odvojeno politiku, medije i mlade jer one  idu ruku pod ruku i kreiraju a umonogome i određuju živote mladih ljudi” – saopštila je Isidora. 

Paralelno sa Takmičenjem , u holu Filozofskog, se održao Mini sajam sociološke knjige gdje su predstavljena izdanja Instituta za sociologiju i psihologiju i Filozofskog fakulteta.

Takmičari su na usmenom ispitu pokazali izuzetnu elokventnost, kao i visok stepen poznavanja sociološke problematike i kritičkog pristupa zadatoj temi.

Takmičenje se odvijalo u dvije faze: izrada pisanog rada na temu „Mladi i mediji“ koja je trajala mjesec dana i koja je bila eliminaciona odnosno na osnovu čega su se takmičari plasirali dalje. U finalu su takmičari usmeno branili svoj rad pred javnošću. Svaka etapa takmičenja imala je zasebnu komisiju, radovi su bili pod šiframa i na taj način je obezbijeđena maksimalna objektivnost. Prijavljenih takmičara je bilo 62 iz 16 crnogorskih opština i iz 17 srednjih škola. Na osnovu Opšteg pravilnika takmičenja, u finale se plasiralo 15 takmičara čiji su radovi ocijenjeni kao najbolji. Na sajtu Filozofskog fakulteta Nikšić http://www.ff.ucg.ac.me/ možete preuzeti pet prvoplasiranih radova.

Posebno ze zahvaljujemo Zavodu za školstvo koji su izdvojio novčanu nagradu za prvoplasiranu takmičarku u iznosu od 100 eur i poklon paket i  Filozofskom fakultetu koji je obezbijedio tablet za drugoplasiranog. Matica crnogorska i Direktorat za medije su obezbijedili  poklon knjige za sve učesnike takmičenja. 

Veliku zahvalnost dugujemo studentima volonterima koji su svojim aktivizmom učinili da Takmičenje dobije svoj puni oblik i smisao.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.