Odbrane master radova na st. programu za Inkluzivno obrazovanje




Odbrane master radova na st. programu za Inkluzivno obrazovanje

20.03.2019. u 15 časova na Filozofskom fakultetu u Nikšiću održana je odbrana magistarskog rada Mirjane Popović, polaznice master studija Inkluzivnog obrazovanja, inače direktorke  JU “Resursni centar za djecu i mlade Podgorica”, pod naslovom: Mjesto i značaj individualnog razvojnog obrazovnog plana (IROP) u sistemu inkluzivnog obrazovanja.

Cilj rada je bio da ukaže na činjenicu da je Individualni razvojni obrazovni plan autentični dokument koji se odnosi na svako pojedinačno dijete sa posebnim obrazovnim potrebama. To je pedagoški dokument  koji  je  zasnovan  na procjeni  trenutnog razvojnog statusa djeteta,  njegovim kognitivnim kapacitetima, kao i njegovim potrebama naročito u odnosu na socijalni kontekst. U istraživanju je primijenjena dominantno kvalitativna metodologija, a vodeći instrument je bio polustruktuirani intervju, koji je organizovan sa reprezentima različitih interesnih grupa. Uz to urađena je temeljna analiza referentnih obrazovnih dokumenata, koji usmjeravaju način primjene inkluzivnog modela u obrazovnom sistemu Crne Gore.

Inače, master rad je započet u okviru Tempus projekta,  FOUNDATION OF STUDY PROGRAMME FOR INCLUSIVE EDUCATION IN MONTENEGRO (FOSFIM), iz kojeg je proizašao novokonstituisani program Inkluzivnog obrazovanja.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.