PinnaSPOT projekat će pružiti podršku organizaciji međunarodne konferencije AdriBioPro2019




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Međunarodna konferencija “Zaštita biodiverziteta Jadrana” – eng. “Adriatic Biodiversity Protection”- AdriBioPro 2019” (Kotor, Crna Gora, 7-11 April 2019) koju organizuje Institut za biologiju mora, Univerziteta Crne Gore, jednim dijelom će biti finansirana iz sredstava projekta „Proučavanje, zaštita i mogući uzgoj školjke palasture (Pinna nobilis) u Bokokotorskom zalivu“ – PinaSPOT. Projekat je nastao je u okviru međunarodne saradnje IBM) iz Kotora koji je vodeći partner na projektu, institucija iz Španije (Katolički Univerzitet u Valensiji „San Vicente Martyr“ – Institut za istraživanje mora - IMEDMAR), Francuske (Institut za okeanografiju “Paul Ricard“ - IOPR) i Fondacije Petrović Njegoš iz Crne gore kao počasnog partnera. Projekat je odobren za finansiranje od strane Fondacije Princ Albert II iz Monaka. Cilj PinnaSPOT projekta je unapređenje znanja o endemskoj i ugroženoj Mediteranskoj vrsti morske školjke Pinna nobilis i životnoj sredini koju naseljava u Bokokotorskom zalivu i primjena tih znanja  u implementaciji propisa vezanih za procjenu uticaja na životnu sredinu.

S tim u vezi, posebna sesija u okviru konferencije biće posvećena trogodišnjem istraživanju strukture populacija, dinamike populacija, ekofiziologije, uporednoj studiji genetike P. nobilis i monitirungu parametara životne sredine na mjestima koje palastura naseljava u Bokokotorskom zalivu u Crnoj Gori, Kalpeu (Alikante) u Španiji, Ostrvu Embiez u Francuskoj, kao i Monaku. Posebna pažnja biće usmjerena na nedavnu pojavu masovnog uginuća populacija P. nobilis koja se desila u zapadnom mediteranu, čemu će dati doprinos istraživanja institucija iz Španije i Francuske koje su partneri na projektu PinnaSPOT. Podaci koji su dobijeni u okviru PinnaSPOT projekta biće korisni za pripremu planova za upravljanje i zaštitu palasture u Bokokotorskom zalivu i Jadranskom moru.

Za registraciju, potrebno je popuniti prijavni formular na sledećem linku: registration form. Kranji rok za slanje apstrakta je 15. oktobar 2018. godine. Biće izvršena selekcija usmenih i poster prezentacija i učesnici će biti obaviješteni do 10. decembra 2018.

Projekat PinnaSPOT je finansiran uz podršku Fondacije Princ Albert II od Monaka

http//www.fpa2.org

Ovaj dokument je izrađen uz finansijsku pomoć Fondacije Princ Albert II od Monaka. Sadržaji ovog dokumenta su isključiva odgovornost Instituta za biologiju mora, Kotor i ni pod kakvim okolnostima se ne može smatrati da odražavaju stavove Fondacije Princ Albert II od Monaka.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.