Boravak profesora sa Univerziteta u Minesoti na Istorijskom institutu UCG




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Istorijski institut Univerziteta Crne Gore posjetili su prof. dr Gilliane Monnier i prof. Gilbert Tostevin sa Univerziteta iz Minesote, SAD. Prof. dr Gilliane Monnier, kao stipendistkinja renomirane Fulbright stipendije Vlade SAD, boraviće od februara do maja u Crnoj Gori, gdje će raditi na analizi arheološkog materijala sa lokaliteta Crvena Stijena, zajedno sa prof. Gilbert Tostevin sa istog univerziteta. Svoju posjetu prof. Monnier i prof. Tostevin će iskoristiti da rade na strategiji predstojećih iskopavanja na lokalietetu Crvena Stijena i na osnaživanju odnosa akademskom zajednicom u Crnoj Gori.

Nova istraživanja pod rukovodstvom prof. Gilberta Tostevina se sprovode u kontekstu saradnje Narodnog muzeja Crne Gore i Univerziteta Minesota, uspostavljene 2016. godine. Njihova svrha je ispitivanje sloja srednjeg paleolita na poznatom lokalitetu Crvena Stijena. Njihovi saradnici su arheolozi Goran Pajović iz Narodnog muzeja Crne Gore, Nikola Borovinić i Mile Baković iz Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore (alumnista našeg Instituta gdje je stekao zvanje magistra Istorije/istorije kulture i istorijske antropologije). Profesori sa Univerziteta u Minesoti su sa svojim crnogorskim saradnicima objavili rad u časopisu Instituta “Istorijski zapisi” u broju 1-2/2020 gdje su dali pregled dosadašnjih istraživanja Crvene Stijene, kao i plan daljih istraživanja.

Tokom sastanka direktor Instituta dr Radoslav Raspopović, prof. Monnier i prof. Tostevin su razmjenili publikacije objavljene na matičnim institucijama i u razgovoru razmatrali moguće dalje oblike saradnje. Istorijski institut UCG će, kao zvanični domaćin renomiranih članova akademske arheološke zajednice kroz formu akademskog gostoprimstva, sa velikim zadovoljstvom, učestvovati u njihovom aktivnom boravku. Prof. Monnier i prof. Tostevin će tokom proljeća održati i predavanja u Istorijskom institutu o čemu će javnost biti blagovremeno obavještena.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.