Doktorat sa Prirodno-matematičkog fakulteta jedan od pet najoriginilnijih u Evropi




Doktorat sa Prirodno-matematičkog fakulteta jedan od pet najoriginilnijih u Evropi

Kao jedna od  pet najoriginalnijih i inovativnih doktorskih disertacija u oblasti obrazovanja u protekle tri godine u Evropi, nagrađena je doktorska disertacija Branka Anđića sa Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore. Nagradu mu je dodijelila britanska Asocijacija za istraživanja u oblasti obrazovanja British Educational Research Association, za rad na temu Kreiranje novih pristupa u botaničkom obrazovanju slijepih i slabovidih.

Ovo istraživanje dalo je preporuke za prilagođavanje botaničkih nastavnih sadržaja čulnoj percepciji slijepih i slabovidih, kroz makro i mikro adaptacije.

Rezultati ovog istraživanja pokazali su da slijepe i slabovide osobe mogu multisenzorski percipirati osnovne morfološke odlike vegetativnih i reproduktivnih biljnih organa.

- Uzevši u obzir da mi je moja mentorka prof. dr Danijela Stešević, još tokom osnovnih studija, usadila ogromnu ljubav prema botanici, smatrao sam da bi prilagođavanje botaničkih sadržaja slijepim i slabovidim učenicima bila oblast kojom želim da se bavim u svom doktoratu. Sama ideja doktorske disertacije razvijena je na osnovu jednog od naučnih radova profesora Mel Ejnskova (Mel Ainscow) sa Univerziteta u Mančesteru, koji opisuje isključenost slijepih i slabovidih učenika iz edukativnih aktivnosti koje podrazumijevaju usvajanje bioloških nastavnih sadržaja. U ovom radu navedeno je da jedan od glavnih razloga za isključivanje ovih učenika iz edukativnih aktivnosti nije njihova nemogućnost da percipiraju biološke nastavne sadržaje već neprilagođeni nastavni sadržaji“, kazao je dr Anđić.

Zahvaljujući više stipendija koje je dobio tokom doktorskih studija, prikupljanje podataka obavljeno je u Crnoj Gori i Austriji, dok je proces obrade podataka uglavnom odradio u Sloveniji i Engleskoj. 

„Tokom istraživanja prvo smo odabrali morfološke karakteristike koje slijepe i slabovide osobe mogu percipirati pri multisenzorskom istraživanju biljaka, zatim smo dobijene markere iskoristili za razvoj dihotomih ključeva uz pomoć kojih ovi učenici mogu identifikovati osnovne biljne vrste iz svog okruženja“, naveo je dr Anđić

Prilikom formulisanja same teme i ciljeva istraživanja, on je, zajedno sa mentorkom Stešević, kako zaključuje, imao na umu da nivo društvenog razvoja i unapređenja zavisi uglavnom od implementacije njegovih obrazovnih i istraživačkih sistema, nivoa edukacije i jednakosti svih njegovih stanovnika, izvrsnosti  i inovativnosti istraživačkih proizvoda i njihovih primjena u praksi. 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.