Poziv za predaju originalnih istraživačkih i preglednih radova za specijalno izdanje časopisa PLANTS




Poziv za predaju originalnih istraživačkih i preglednih radova za specijalno izdanje časopisa PLANTS

Međunarodni naučni časopis Plants je objavio poziv za publikovanje radova u specijalnom izdanju pod nazivom Essential Oils Extraction Methods, Chemistry and Bioactivities: New Insights and Findings.

Poziv je otvoren do 30. juna 2023. godine.

Plants (ISSN 2223-7747) se prema Scopus-ovom rangiranju nalazi u prvih 25% časopisa (kategorija Q1) u oblasti Plant Sciences i indeksiran je u svjetskoj naučnoj bazi Web of Science (SCIE/SSCI) sa impakt faktorom IF 4.658 za 2021. godinu. Gostujući urednici ovog specijalnog izdanja su dr Mijat Božović sa Univerziteta Crne Gore (Prirodno-matematički fakultet) i dr Rino Ragno sa Sapijenca Univerziteta u Rimu (Fakultet za farmaciju i medicinu).

Etarska (eterična/esencijalna) ulja su lako isparljive uljaste tečnosti (samo izuzetno mogu biti polučvrsta ili čvrsta) koja se izdvajaju iz aromatičnih biljaka različitim metodama ekstrakcije. Ovi sekundarni metaboliti se stvaraju u posebnim ćelijama (ili grupama ćelija) ili žljezdanim dlakama koje se mogu naći u/na različitim djelovima/organima biljke. Hemijski gledano predstavljaju veoma složene smješe različitih jedinjenja (može ih biti i preko 200) iz grupe terpenoida i/ili fenilpropanoida. Ovaj sastav zavisi od brojnih faktora, kako unutrašnjih (sezonske, ontogenetske, genetičke varijacije) tako i spoljašnjih (ekološki i aspekt sredine), što za posljedicu ima kvalitativne i kvantitativne fluktuacije koje mogu voditi definisanju novih hemotipova.

Cilj ovog specijalnog izdanja je objedinjavanje originalnih naučnih i/ili preglednih radova koji se bave izolovanjem, hemijskom karakterizacijom etarskih ulja i ispitivanjem njihovih bioloških aktivnosti. Fokus je dat na varijabilnost hemijskog sastava kao rezultat brojnih faktora (npr. period berbe, klimatski faktori, metod izolovanja ulja) što ima direktan uticaj na ispoljavanje biološke aktivnosti. Novi aspekti hemijskih analiza i metoda izolovanja, ali i primjena IT tehnologije u oblasti predikcije aktivnosti u zavisnosti od hemijskog profila, od posebnog su interesa.

Sve informacije o časopisu, ovom specijalnom izdanju, kao i uputstva za autore mogu se naći na sljedećoj stranici: https://www.mdpi.com/journal/plants/special_issues/essential_oils_insights_findings

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.