Svečano dodijeljena priznanja za 53 najbolje plasirana takmičara Olimpijade znanja




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Svečana dodjela priznanja za 53 najbolje plasirana takmičara XIII Olimpijade znanja, ispunila je danas salu Rektorata Univerziteta Crne Gore. Preko 500 učenika crnogorskih osnovnih i srednjih škola imalo je priliku da odmjeri znanja iz oblasti matematike, fizike, hemije, biologije i programiranja, u organizaciji Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore i Društva matematičara i fizičara Crne Gore. Danas su promovisani najbolji među najboljima, u okviru takmičenja koje se održava pod pokroviteljstvom Rektora UCG, Crnogorske akademije nauka i umjetnosti i  kompanije doMEn.

Rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimir Božović,  nekada i sam učesnik sličnih takmičenja, poručio je učenicima da zna koliko  ovakva takmičenja ushićenja i vrijednosti donose. On se, sagledavajući put do uspjeha, osvrnuo na simbolično značenje logoa Prirodno-matematičkog fakulteta

„U logou Prirodno-matematičkog fakulteta imate stepenike koji vode do vrha. Put do tog vrha, vi to najbolje znate, nije nimalo jednostavan, jako je naporan i zahtjevan, ali na kraju, gore vas čekaju krila znanja i vi ste zapravo najbolji ambasadori onog, što ponekad visokoparno, ne znam sa koliko razumijevanja, ali često  kažemo -  društva znanja. Vi ste ti!“, kazao je rektor Božović.

Najbolje plasiranim takmičarima poželio je da se presele u klupe Univerziteta Crne Gore, što će svakako, kako je rekao, biti nova vrijednost i za Univerzitet i za društvo.

Rektor Božović je istakao i zalaganje kolega sa PMF-a koji tokom prethodnih 13 godina, a i mimo njih, održavaju vatru takmičenja na čistom entuzijazmu. „Imati ovakav kontinuitet ovakvu vrijednost na čistom entuzijazmu zaista je nešto što je posebna vrijednost“, istakao je on.

Glavna ideja vodilja i pokretačka snaga iza ove Olimpijade znanja jeste naše iskreno uvjerenje da je ulaganje u najtalentovaniju djecu, podizanje opšteg znanja iz matematike i prirodnih nauka i programiranja, vodi na duge staze boljitku opšteg društva u Crnoj Gori, kazao je i prof. dr Predrag Miranović profesor PMF-a, član Crnogorske akademije nauka i umjetnosti i predsjednik Društva matematičara i fizičara Crne podsjetio je na razloge organizovanja Olimpijade znanja.

Dekan Prirodno-matematičkog fakulteta prof. dr Miljan Bigović uputio je čestitke takmičarima i mentorima. On se posebno zahvalio na volonterskom radu nastavnika i saradnika Prirodno-matematičkog fakulteta koji su pomogli da se ovo takmičenje organizuje i održi sa uspjehom, a posebno najužem timu doc. dr Goranu Popivodi  i dr Nikoli Konataru.

Ministarka nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Biljana Šćepanović poručila je da iako se Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja, načelno bavi naukom u svijetu odraslih, takođe ima značajnu ulogu u promociji nauke među mladima, od predškolskog pa sve do univerzitetskog uzrasta.

„I ovo vaše takmičenje, kao i propratna dešavanja vezano za ovo takmičenje i nedavne aktivnosti Savjeta za prava djeteta su nas ponukala da kroz strateške dokumente na kojima trenutno radimo obratimo znatno više pažnje na nauku u douniverzitetskom uzrastu“, poručila je Šćepanović.  



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.