Terenska nastava za studente master studija smjera biologija




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Studenti prve godine master studija smjera biologije su u sklopu predmeta Terenska nastava imali dvodnevnu terensku posjetu i istraživanja NP Skadarsko jezero i Opštine Ulcinj. Teren su organizovali predmetni profesori Danka Caković i Danilo Mrdak uz asistenciju Vukoice Despotovića, koji su studente upoznali sa florom i faunom crnogorskih ekosistema kao i njihovim najmarkantnijim osobinama i tipičnim predstavnicima. Cilj terena je bio da studenti primijene prethodno stečena teorijska znanja, dopune postojeća kao i saberu uzorke za herbarske zbirke.

Na Velikoj ulcinjskoj plaži, studenti su imali priliku da se upoznaju sa nekoliko tipova staništa Natura 2000 kao i njihovim tipičnim predstavnicima u vidu kserofita, halofita, heliofita, psamofita…

Na Skadarskom jezeru smo organizovali krstarenje čamcem na kojem su se studenti susreli sa submerznom, emerznom i flotantnom vegetaciom karakterističnom za vodena tijela, kao i pratećom ornitofaunom i ihtiofaunom, kao i simbolom jezera pelikanom (Pelecanus crispus).

Studenti su pokazali veliki entuziazam i oduševljenje samim terenom i istraživanjima, i pokazali otvoreno interesovanje i potrebu za frekventnijim terenskim radom.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.