Dani biologije i hemije 2023





























































































U okviru Dana nauke i inovacija, manifestacije na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta Crne Gore je u subotu, 30. septembra 2023. godine održana manifestacija pod nazivom ,,Dani biologije i hemije", pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja Crne Gore, uz podršku Univerziteta Crne Gore.

U laboratorijama i amfitetrima studijskog programa Biologija posjetioci su imali priliku da se kroz brojne interaktivne radionice iz oblasti zoologije, botanike, mikrobiologije, fiziologije biljaka, genetike na kreativan način uvedu u inspirativan svijet nauke,  upoznaju sa raznolikim  predstavnicima biljaka i životinja, i saznaju  mnoge zanimljivosti o njima  kao i da  isprate   različite, često apstraktne  pojave i procese koji se odvijaju u živom svijetu. Koordinatorski tim ,,Dana nauke i inovacija" za PMF činili su prof. dr Slađana Krivokapić, prof. dr Miljan Bigović (rukovodilac postavke za Hemiju) i doc. dr Dragana Petrović (rukovodilac postavke za Biologiju) dok su u realizaciji programa radionica učestvovali nastavnici i saradnici sa studijskog programa Biologija:  prof. dr Danijela Stešević, prof. dr Dragana Milošević-Malidžan, prof. dr Svetlana Perović, dr Milica Jovanović, MSc Marija Kaluđerović, MSc Marina Šoškić i MSc Ana Manović.

U velikom holu studijskog programa Biologija, posjetioci su se mogli upoznati sa hemijom, njenim zakonima, pojavama i osobinama supstanci, kroz 20 pažljivo odabranih ogleda. Mogla se vidjeti vatra zelene boje, prikazano je pravljenje koktela koji nije za piće, objašnjeno je kako se tragovi metala mogu dokazivati u plamenu, kao i princip na kome funkcioniše alko-test. Prikazano je dobijanje hemijskog tornada koji nema razorna dejstva i hemijskih munja, koje mogu da budu opasne. Posjetioci su mogli da nauče da neki metali sa vodom mogu da reaguju uz eksploziju ali i da ,,na svojoj koži" vide kako se pravi vještačka krv, a naučili smo ih i kako mogu da pišu tajne poruke pomoću nevidljivog mastila. 

Na ovogodišnjim "Danima biologije i hemije" predstavili su se i nastavnici i studenti sa Medicinskog fakulteta koji su, predvođeni prof. dr Snežanom Pantović i doc. dr Snežanom Barjaktarević Labović predstavili svoja istraživanja, ali su i na licu mjesta brojnim zainteresovanim posjetiocima (ali i demonstratorima) odredjivali Body mass indeks, krvne grupe, mjerili količinu sećera u krvi i krvni pritisak.

Posjetioce su kroz brojne hemijske i biološke eksperimente, biološke radionice i postavke vodili studenti Prirodno-matematičkog fakulteta sa studijskog programa Biologija, Metalurško-tehnološkog fakulteta sa studijskih programa Hemijska tehnologija i Zaštita životne sredine i sa Medicinskog fakulteta sa studijskog programa Farmacija, kojima se ovom prilikom još jednom puno zahvaljujemo.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.