Uspješno realizovan 42. naučni radni sastanak međunarodne naučne kolaboracije CERN RD50 u Crnoj Gori




Naučno-istraživački tim iz Crne Gore, koji učestvuje u radu međunarodne naučne kolaboracije CERN RD50 (Radiation hard semiconductor devices for very high luminosity colliders) upješno je organizovao 42. radni sastanak naučne kolaboracije CERN RD50 u Crnoj Gori, u Tivtu, od 20-23 juna 2023.

Događaj je organizovan hibridno, on-line i uživo, i učestvovalo je 170 članova tima. Konferencija je bila posvećena najnovijim rezultatima na polju tehnoloških inovacija i razvoja senzorskih tehnologija LGAD, CMOS-HV, SiC (SiC LGAD) i 3D, za eksperimente u CERN-u.

Naučni tim, kojim rukovodi prof. dr  Gordana Laštovička-Medin, se predstavio sa 4 naučna izlaganja. Studenti osnovnih studija Studijskog prorgama Fizika sa Prirodno-matematičkog fakulteta, Jovana Doknić, Ivona Božović, Vanja Backović i Dejan Karadžić su imali priliku da prisustvuju predavanjima, izlože vlastite naučne rezultate i aktivnim zalaganjem doprinesu odličnoj organizaciji događaja.

Da podsjetimo, naučno-istraživačka kolaboracija CERN RD50 (Radiation hard semiconductor devices for very high luminosity colliders) sa sjedištem u CERN-u broji skoro 450 clanova sa 66 institucija sa 4 kontinenta, i već više od deset godina  intezivno radi na razvoju inovativnih rješenja za veoma brze “timing”  detektore, zasnovane na silicijumu, koji osim izvrsne vremenske rezolucije moraju imati i dobru prostornu rezoluciju ali i biti izuzetno otporni na ekstremno visoke doze radijacije kojima će biti izloženi tokom trajanja II faze LHC eksperimenta u CERN-u.

Treba istaći da je do održavanja ovako prestižnog naučnog skupa u Crnoj Gori tim naučnika i mladih istraživača iz Crne Gore, pretežno studenata  osnovnih studija Fizike na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta Crne Gore, došao pobjedom njihovog predloga za koji je glasala  većina  članova Upravnog Odbora CERN RD50 kolaboracije.  Ono na šta je RD50 Univerziteta Crne Gore tim posebno ponosan jeste da je organizacija samog događaja proglašena najboljom do sada, a naučni doprinos same konferencije označen veoma značajnim, posebno sa aspekta velikog broja dogovorenih novih nacrta za nova rješenja  buduće generacije LGAD-a za FCC, kao i za EIC (Electron Ion Collider), sa kompletno novom paradigmom inoviranja unutrašnjeg pojačanja čime će se povećati otpornost na zračenja i održati visok nivo unutrašnjeg pojačanja senzora.  

Više o samom dogadjaju i programu 42. radnog sastanka kolaboracije CERN RD50 u Crnoj Gori, možete pronaći na sajtu CERN RD50 tima:

 

https://indico.cern.ch/event/1270076/

 

U prilogu su izabrana predavanja

 

https://indico.cern.ch/event/1270076/contributions/5450177/attachments/2669139/4626280/Gordana%20Medin%20diz.pdf

 

https://indico.cern.ch/event/1270076/contributions/5450183/attachments/2671182/4630497/Jovana%20Doknić%20talk.pdf

 

Galeriju fotografija sa ovog dogadjaja možete pogledati u dodatku.

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.