In memoriam: Prof. dr Predrag Stanišić




In memoriam: Prof. dr Predrag Stanišić

Sa dubokim žaljenjem i tugom obavještavamo javnost da je dana 3. aprila 2024. godine iznenada preminuo profesor Predrag Stanišić, redovni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta.

Profesor Predrag Stanišić  je diplomirao na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta Crne Gore na studijskom programu Matematika i računarske nauke, a magistrirao računarske nauke na Matematičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Doktorsku disertaciju pod nazivom ,,Konverzija relacionih baza podataka u objektno-orijentisane i odgovarajuće prevođenje upita" odbranio je na Moskovskom državnom univerzitetu M. V. Lomonosov.

Od 1996. godine je zaposlen na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta Crne Gore, najprije kao saradnik u nastavi, a potom je preko zvanja asistenta, docenta i vanrednog profesora izabran za redovnog profesora 2010. godine.

Obavljao je značajne funkcije kako na fakultetu tako i na Univerzitetu - bio je rukovodilac studijskih programa Računarske nauke i Računarstvo i informacione tehnologije (2004-2007), dekan Prirodno-matematičkog fakulteta (2007-2013), član Senata Univerziteta Crne Gore (2010-2017) te prorektor Univerziteta Crne Gore za nastavu (2014-2017).

Dobitnik je nagrade Crnogorske akademije nauka i umjetnosti 2002. godine za ostvarenja u oblasti matematike.

Autor je značajnog broja stručnih radova i projekata iz oblasti računarstva, baza podataka i softverskog inženjerstva.

Profesor Predrag Stanišić važio je za predanog profesora, omiljenog među studentima a cijenjenog među kolegama i saradnicima.

Sahrana prof. dr Predraga Stanišića obaviće se u petak, 5. aprila 2024. godine u 14:00 časova na Novom groblju u Podgorici.

Obavještenje o datumu komemorativne sjednice biće naknadno objavljeno.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.