Studiranje na Ekonomskom fakultetu privilegija ali i odgovornost




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Svečani prijem brucoša generacije 2022 – 2023. upriličen je danas na Ekonomskom fakultetu, čime je počela i manifestacija Dani brucoša koja će trajati do 30. septembra.

Brucošima se obratio dekan prof. dr Mijat Jocović koji je poručio da je u svakom društvu biti student posebna privilegija i čast: „Biti student Ekonomskog fakulteta u Podgorici – najstarijeg fakulteta u Crnoj Gori, posebna je privilegija. Naučićete vrlo brzo da uz svaku čast i privilegiju, dolazi i druga, nekada neprijatna, ali veoma potrebna strana – ona se zove odgovornost. Na Ekonomskom fakultetu nećete sticati samo formalno obrazovanje zbog kojeg ste i upisali Fakultet – naučićete mnogo više lekcija – jedna od njih, koju ćete siguran sam pamtiti nakon sticanja diplome ovog Fakulteta je da je osnova svakog razvijenog društva i preduslov ekonomskog prosperiteta – obrazovan, slobodouman i slobodnomisleći pojedinac.“

Dekan Jocović je istakao da je obaveza profesora i saradnika da podstiču i prenose na studente vrijednosti koje su njima uspješno prenosili njihovi prethodnici, a to su, između ostalog, akademska čestitost, sloboda, kreativnost, naporan rad, humanost, optimizam i preduzetnički duh: „Ono što posebno želimo da zadržite u sebi, počev od danas, pa do dana kada ćete diplomirati, je razvijanje i stalno održavanje snažnog osjećaja pripadnosti vrijednostima koje decenijama promovišemo na Ekonomskom fakultetu.  Na Fakultet dolazite sa energijom i željom da slušate predavanja, vježbe, polažete ispite, stvarate i njegujete prijateljstva i živite sadržajan život. Uvjerićete se brzo, da ćete pored ispita i kolokvijuma, na ovom Fakultetu saznavati i sticati druge vještine i kompetencije, koje ćete koristiti u svom radu i životu.“ (https://www.ucg.ac.me/objava/blog/1226/objava/149492-pozdravni-govor-dekana-jocovica-brucosima-ekonomskog-fakulteta)

Studentima su se obratili i prodekan za nastavu docent dr Zdenka Dragašević, prodekan za međunarodnu saradnju docent dr Tamara Backović kao i prodekan za naučnoistraživački rad docent dr Jovan Đurašković. Oni su studente upoznali sa pravilima studiranja, programima mobilnosti kao i vannastavnim aktivnostima na Fakultetu i prilikama za stručnu studentsku praksu.

Nakon upoznavanja sa profesorima i saradnicima u nastavi na predmetima koje će pohađati na prvoj godini studija, studenti su u grupama obišli Fakultet u pratnji saradnika u nastavi.

Svečani prijem studenata Primijenjenih studija biće održan danas u 17h.

Manifestacija Dani brucoša će trajati do 30. septembra, tokom koje će se studenti upoznati sa radom studentskih organizacija, centara na Ekonomskom fakultetu, alumnistima, prisustvovati projekciji filma sa ekonomskom tematikom, tribini sa sportistima kao i matineu na platou iza Fakulteta gdje će, uz organizovan piknik, upoznati starije koleginice i kolege studente (agendu Dana brucoša možete pogledati ovdje https://www.ucg.ac.me/objava/blog/1226/objava/149310-svecani-prijem-brucosa-ekonomskog-fakulteta-26-septembra).



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.