Ekonomski fakultet

Uloga države je da smanji neizvjesnost u privredi
Kreirati obavezujuće politike, koje će biti transparentne, predvidljive i dugoročno orijentisane, osnovna je obaveza vlada savremenih država: “Jer je u svijetu već dovoljno neizvjesnosti i nije potrebno da dodatna neizvjesnost dolazi i od države.” - poručio je norveški ekonomista Finn E Kydland, dobitnik Nobelove nagrade, tokom predavanja održanog na Ekonomskom fakultetu.

Prof. Kydland je istakao da su u konteksu dugoročnog privrednog rasta i investicionog odlučivanja, izuzetno važni očekivani (budući) porezi: “Upravo je najveći problem što su ekonomske politike u značajno više slučajeva kratkoročno orijentisane. Za rast kapitala i ukupne produktivnosti mnogo je važnija fiskalna nego monetarna politika” - smatra Kydland.  On je veoma argumentovano prikazao slučaj Irske, koja je 90-ih godina počela sa kreiranjem izvjesne (predvidljive) ekonomske politike: “Veoma je važno znati kakvi će biti porezi u narednih 10 i više godina. Slučaj Irske to potvrđuje, imajući u vidu da je prosječna stopa rasta ukupne faktorske produktivnosti u njenom slučaju daleko iznad ostalih privreda. Produktivnost radnika u Irskoj je veća za 40-50% u odnosu na ostale posmatrane privrede (Španija, Portugalija i Italija)”- objasnio je Nobelovac i nasuprot pozitivnog primjera Irske naveo slučaj Argentine u kojoj su nosioci ekonomske politike kreirali kratkoročno orijentisanu platformu koja dodatno podriva neizvjesnost na tržištu. 

Pozdravljajući prisutne, dekan prof.dr Nikola Milović je istakao da zbog postignutih rezultata i stečene pozicije koju Ekonomski fakultet gradi skoro šest decenija, zavređuje zvanje prve i prave visokoškolske ustanove u obrazovanju ekonomista, te zahvalio profesoru Kydlandu zbog njegovog predavanja na mjestu gdje je nastala i razvijala se crnogorska ekonomska misao a sa njom i država Crna Gora.

Predavanje na temu „Ekonomska politika i rast nacija“ organizovano je u saradnji Ekonomskog fakulteta i Centralne banke Crne Gore. Guverner, g-din Radoje Žugić, je istakao da CBCG ima veliku čast da ugosti profesora Kidlanda, izuzetnog svjetskog ekonomistu i dobitnika Nobelove nagrade: „Izučavajući kako promjene u ekonomskoj politici i tehnologiji utiču na razvoj poslovanja, profesor Kidland je dao ogroman doprinos, ne samo ekonomskoj teoriji, već i kreiranju ekonomske politike i reformama institucija u brojnim državama“, istakao je guverner Žugić. 

On je tom prilikom saopštio i da je od danas profesor Kydland počasni predsjednik časopisa Journal of Central Banking Theory and Practice, naučnog časopisa koji se publikuje tri puta godišnje u izdanju Centralne banke Crne Gore.

Profesor Kydland je norveški profesor, kome je 2004. godine dodijeljena Nobelova nagrada za doprinos dinamičnoj makroekonomiji, tj. izučavanju vremenske konzistenosti ekonomske politike i pokretačke snage poslije privrednih ciklusa. Trenutno predaje na Univerzitetu Kalifornija (University of California) u Santa Barbari, SAD.

Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.