Dobitnik Priznanja Univerziteta Crne Gore prof. dr Svetislav Popović: Istraživanja su lični pečat o svijetu koji nas okružuje




 Dobitnik Priznanja Univerziteta Crne Gore prof. dr Svetislav Popović: Istraživanja su lični pečat o svijetu koji nas okružuje

Dobitnik Priznanja Univerziteta Crne Gore za posebne doprinose u razvoju naučnoistraživačkog, stručnog i umjetničkog rada i međunarodnom pozicioniranju Univerziteta, je i prof. dr Svetislav Popović, po prijedlogu Vijeća Arhitektonskog fakulteta.

Za nagradu, profesora Popovića su preporučile brojne naučne i stručne reference realizovane tokom 2020. godine, u zemlji i inostranstvu. Dobra međunardna saradnja iz prethodnog perioda sa kolegama iz Poljske, Rumunije, Italije, Japana, Brazila, Maroka i Irana nastavila se i u 2020. godini, a ono što  je započeto u  2020. godini biće opredmećeno u narednom periodu, u komunikaciji sa kolegama u zemlji i inostranstvu. 

Ranije započete inicijative dovele su do publikovanja nekoliko radova u 2020. godini u međunarodnim i domaćim časopisima, te predstavljanja rezultata rada na međunarodnim naučnim konferencijama. Među publikacijama iz ovog izvještajnog perioda su tri rada u časopisima koji se nalaze u međunarodnim citatnim bazama SCI, SSCI, A&HCI i SCOPUS, autorstvo dva rada u kategoriji Q2 i Q3 i koautorstvo rada u SCOPUS bazi podataka, koji je u Web of Science Indexes.

Profesor Popović je u 2020. godini bio jedan od organizatora i ko-predsjednik međunarodne GEA konferencije (GEO ECO-ECO AGRO), organizovane sa ciljem da bude platforma međunarodne naučne diskusije o održivom rukovođenju prirodnih resursa, ruralnom razvoju, sa posebnim osvrtom na ruralnu arhitekturu, kulturno nasljeđe seoskih područja, životnu sredinu.

Takođe, profesor Popović je član uredništva časopisa „Poljoprivreda i šumarstvo“ – ISSN 0554-5579 koji se nalazi u bazi Clarivate Analytics, a ove godine je prvi put indeksiran u SCOPUS izvještaju.

On je i prvi i jedni autor poglavlja "Coastal towns and ssettlments of the Montenegrin Coast“, u okviru monografije „The Montenegrin Adriatic Cost“, u izdanju Springera.

Povodom obilježavanja jubileja 150. godina od osnivanja Danilovgrada, u galerijskom prostoru na Rsojevici, priredio je samostalnu autorsku izložbu “150 godina Grada”.

Po primanju Priznanja Univerziteta Crne Gore, profesor Popović je mladim istraživačima i kolegama poručio: "Istraživanja su sve ono što su i drugi vidjeli, ali i ono što prikazujemo - vizuelizujemo kao svoje, ono što niko drugi nije ni pomislio. Naš pečat o svijetu koji nas okružuje. Neko naše rješenje, naše viđenje stvari. Da sve, pa i naučno-umjetničko djelo, treba da započinje činom mašte, opredmećeno slovom ili linijom na listu bijelog papira. A put do realizacije samo jedne dobre ideje su brojni putevi ka ostvarenju brojnih ideja, od kojih samo one rijetke zavrijede da budu otisnute na bjelini tog istog lista papira.”

 

Medijske objave:

https://www.portalanalitika.me/clanak/dobitnik-priznanja-univerziteta-crne-gore-prof-dr-svetislav-popovic

https://fosmedia.me/infos/drustvo/dobitnik-priznanja-ucg-popovic-istrazivanja-su-licni-pecat-o-svijetu-koji-nas

https://www.aktuelno.me/crna-gora/dobitnik-priznanja-univerziteta-crne-gore-prof-dr-svetislav-popovic/

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.