Međunarodni konkurs za studente arhitekture: DOCEXDOCE




NOVO KONKURSNO ISKUSTVO

DOCEXDOCE takmičenje je nastalo u Evropi 2017. godine sa jedinstvenim eksperimentalnim formatom. Uzbudljivo takmičenje za motivisane studente arhitekture o savremenim problemima i mogućnostima danas u gradovima.

DOCE je originalni takmičarski sistem: dvanaest sati neprekidnog rada za dobijanje jedne od dvanaest nagrada. Skrivena tema do početka takmičenja i besplatna participacija osiguravaju maksimalnu ravnopravnost svih učesnika.

U DOCE postoje dva sistema timskog učešća. Online režim za rad sa bilo kog mjesta na svijetu i režim na licu mesta u jednoj od DOCEXDOCE AMBASADA: univerziteti koji sarađuju pružaju prostor različitim timovima da rade pod jednim krovom stvarajući jedinstveno iskustvo.

DOCEXDOCE je takmičenje koje su kreirali studenti i koje je besplatno zahvaljujući sponzorima. Takmičari treniraju vještine korisne za profesionalni život dok se zabavljaju i nisu toga svjesni: upravljanje vremenom, donošenje odluka i raspodjela posla na vrijeme.

CILJ TAKMIČENJA

DOCEXDOCE najavljuje četvrto izdanje DOCEXDOCE Europe. Cilj takmičenja je da se fokus usmjeri na rad studenata i da se oni uključe, kao i da se stvori interakcija studenata u Evropi i u okviru njihovih kolega u Indiji i Latinskoj Americi. Zbog COVID-19 stuacije i većine zatvorenih evropskih škola za arhitekturu, klasični sistem takmičenja se proširio sa 12 na 54 sata.

 

DATUMI TAKMIČENJA

Konkurs se održava globalno i trajaće 54 sata po sljedećem rasporedu:

Početak takmičenja: petak, 23. april

18:00 GMT +2

Kraj takmičenja: Nedelja, 25. april

23:59 GMT+2

UĆEŠĆE

  • On-site – Učesnicima je omogućeno da rade na matičnom fakultetu na dan takmičenja – studio 01 i 02 na Arhitektonskom fakultetu u Podgorici (UCG).
  • Online – Studenti koji nisu u mogućnosti da rade na matičnom fakultetu mogu da učestvuju onlajn. Sva neophodna dokumentacija će svakako biti dostupna preko interneta.

KO MOŽE DA UČESTVUJE?

Svi učesnici moraju da ispune sljedeće zahtjeve:

  • Dokaz da su student bachelor / master studija arhitekture u bilo kojoj javnoj ili privatnoj Arhitektonskoj školi tokom bilo kog perioda 2020-2021

Studenti koji žele da učestvuju u takmičenju moraju popuniti online obrazac za prijavu: www.docexdoce.com/sign-up . Prijave za učešće biće otvorene do 21. aprila 2021. ili dok se ne popune sva mjesta. Učešće u takmičenju podrazumijeva potpuno prihvatanje pravila. Participacija za evropske studente je besplatna. Ograničen broj mjesta dostupan je za međunarodne studente arhitekture, a naknade su detaljno opisane na veb stranici takmičenja.

SISTEM TAKMIČENJA

Takmičari mogu učestvovati samo u grupama od najviše četiri člana i ne smiju biti članovi više od jednog tima. Takmičari će dobiti sve potrebne informacije potrebne za takmičenje putem Interneta. Jezici takmičenja su engleski i španski. Svi članovi tima moraju biti spremni da pruže dokaze o svom studentskom statusu ukoliko to organizacija bude zahtijevala.

Tema je tajna i biće otkrivena na početku takmičenja. Sve potrebne informacije o dostavljanju projekta (veličina, format, e-pošta itd.) biće uključene u dokument o temi i objavljene na dan takmičenja putem veb stranice takmičenja.

Svi konkursni radovi moraju biti predati u digitalnom formatu i prema uputstvima koja će kasnije uslijediti nakon ovog obaveštenja. Dozvoljeno je maksimalno jedno rješenje po timu. Sve predate radove žiri će ocjenjivati pojedinačno i anonimno.

NAGRADE

Dodijeliće se ukupno 42 nagrade, raspoređene kao:

  1. nagrada (1.000 €)
  2. nagrada (600 EUR)
  3. nagrada (300 EUR)

+ 8 Počasnih priznanja (posebne nagrade sponzora, koje će biti objavljene)

+ 1 posebna Nagrada publike (posebna nagrada materijalne prirode, vrijednosti preko 100 €)

+ 30 finalista (zvanični sertifikat).

Pobjednički projekti i njihovi autori će biti promovisani i objavljeni u časopisima i specijalizovanoj arhitektonskoj mreži, a biće organizovana i prezentacija izložbi saradničkih arhitektonskih fakulteta.

Specijalna nagrada publike bira se putem društvenih mreža takmičenja. Organizatori takmičenja će izabrati i objaviti izbor do 50% prijavljenih rješenja. Period glasanja za ovu nagradu biće između kraja takmičenja i objavljivanja odluke žirija. Dalje informacije o ovom glasanju biće date nakon završetka konkursa. Glasovi koje organizatori smatraju lažnim profilima, botovima ili slično automatski će biti poništeni.

 

 

ŽIRI

Međunarodni žiri zadužen je za ocjenjivanje projekata i odlučivanje o pobjednicima. Žiri će ocjenjivati sve radove pojedinačno i anonimno. Članovi žirija biće objavljeni na društvenim mrežama prije početka takmičenja. Odluka žirija je konačna i biće objavljena u roku od manje od šest nedelja od završetka takmičenja. Članovi žirija zadržavaju pravo da ne dodijele neke od nagrada ako to smatraju primjerenim.

OSTALO

Učesnici ovog konkursa slažu se da DOCEXDOCE-u ima pravo da objavljuje, distribuira i plasira na bilo koji način, zajedno ili pojedinačno, pobjedničke radove, kao i prilagođavanje djela različitim formatima (digitalni ili analogni). Sve ovo ne prejudicira priznavanje njihovog stanja kao autora izvedenog djela. Učešće u takmičenju automatski podrazumijeva prihvatanje svih uslova naznačenih u ovom dokumentu.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti ambasadorima DOCEXDOCE takmičenja za Arhitektonski fakultet u Podgorici (UCG) :

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.