Gostujuće predavanje ,,Prostori zajednice'' arhitektice dr Miljane Zeković




Gostujuće predavanje ,,Prostori zajednice

Na poziv prof. dr Veljka Radulovića,  arhitektica dr Miljana Zeković, vanredni profesor Univerziteta u Novom Sadu - Departman za arhitekturu FTN, održaće onlajn predavanje „Prostori zajednice“.

Predavanje se organizuje u okviru nastave na predmetu Enterijer 2, i biće otvorenog tipa. Održaće se u petak 07. maja 2021. godine, sa početkom u 10.00 časova prije podne.

Predavanje Inside Community u fokus postavlja reverzibilnu vezu arhitektura – zajednica, sa idejom da ukaže na sistem podtema koji se razvija iz razumevanja osnovnog značaja arhitekture za zajednicu. Prikazom i analizom autorskih projekata grupe novosadskih arhitekata okupljenih oko zajedničkog rada na Fakultetu tehničkih nauka Novosadskog univerziteta, ali i u direktnom radu sa raznim tipovima zajednica u Novom Sadu, kroz delovanje u udruženjima nezavisnim od institucija, zainteresovanima će biti pružen uvid u projekte različitih arhitektonskih tipova i različitih razmera. Od zgrade Naučno tehnološkog parka, preko objekta nove kulturne stanice na Novom Naselju, do manjih projektantskih intervencija poput rekonstrukcije i eneterijerske intervencije u ambijentalno osetljivom, zaštićenom Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, akcenat je na obezbeđenju integriteta projekata u smislu njihove pojavnosti i odnosa prema neposrednom kontekstu i gradu, ali i na projektantskom odlučivanju, koje omogućuju održanje kvaliteta u unutrašnjim prostorima ovih objekata, sa osvrtom na tendere, uticaj izvođača radova i sisteme političkih odluka koji upravljaju životom jednog projekta u realizaciji.

Link za pristup predavanju (putem Zoom aplikacije) je: https://zoom.us/j/92770564245?pwd=KzlSNXVtdXdHUzVWaWhTb1piSEh5dz09

Meeting ID: 927 7056 4245  

Passcode: Lt1uxy

Dobrodošli!


Predavač:

dr Miljana Zeković, vanredni profesor                                                                                                                   

Univerzitet u Novom Sadu – Departman za arhitekturu i urbanizam, Fakultet tehničkih nauka,                                     

Naslov predavanja: INSIDE COMMUNITY / Prostori zajednice

*

Dr Miljana Zeković je arhitekta. Zaposlena u zvanju vanrednog profesora na Univerzitetu u Novom Sadu (Departman za arhitekturu i urbanizam, Fakultet tehničkih nauka), gde, tokom vremena, vodi nastavu iz linije predmeta: Arhitektonsko projektovanje, Efemerna arhitektura, Scenska arhitektua, Arhitektura izložbi i događaja (na osnovnim studijama), kao i predmete iz domena kreativnih istraživanja na studijama master i doktorskog nivoa. Gostujući je profesor Univerziteta Umetnosti u Beogradu (program doktorskih umetničkih studija – Višemedijska umetnost), gde drži nastavu iz predmeta Poetike višemedijske umetnosti i Arhitektura graničnih prostora umetnosti. Od 2013. do 2017. godine, bila je jedan od sedam članova izvršnog odbora najveće i najuticajnije svetske organizacije koja deluje u proširenom polju pozorišta – OISTAT. Suosnivač je i aktivan član dva neprofitna arhitektonski orijentisana udruženja (Efemera kolektiv http://ephemeracollective.org/ i Baza – Platforma za prostorne prakse http://mismobaza.org/ ). Bavi se istraživanjima u domenu dizajna prostora i prostornih praksi, fenomenologije prostora, transdisciplinarnih kustoskih praksi i interdisciplinarnih eksperimenata u polju arhitekture i korelirajućih joj disciplina. Iskusan je organizator i lider interdisciplinarnih radionica i drugih eksperimentalnih formata za arhitekte, performere, dizajnere i ostale kreativce, sa dugogodišnjim internacionalnim iskustvom – Novi Sad, Beograd, Subotica (Srbija); Banjaluka (BiH); ISDSWE Peking, 2011, 2012 (Kina); WSD2013 Kardif, Vels (UK); PQ2015 Prag (Češka Republika); Edinburg i Glazgov, 2017, Škotska (UK); WSD2017 Tajpej (Tajvan) i EUREKA 2018 Kaohšjung (Tajvan); Manila 2018 (Filipini); Tampere 2018 (Finska) i PQ2019 Prag (Češka Republika).



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.