Podrška rukovodstva Univerziteta Crne Gore inicijativi za osnivanje Instituta za urbanizam i arhitekturu na Arhitektonskom fakultetu




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Vršilac funkcije rektora Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimir Božović, prorektorka za nauku i istraživanje prof. dr Irena Orović i prorektorka za internacionalizaciju prof. dr Sanja Peković, boravili su u radnoj posjeti Arhitektonskom fakultetu UCG, u Podgorici, tokom koje su podržali  inicijativu za osnivanje Instituta za urbanizam i arhitekturu na ovom fakultetu.

Dekanka Arhitektonskog fakulteta prof. dr Svetlana Perović konstatovala je da, s obzirom na to da Fakultet nema autonoman formalno-pravni status već funkcioniše u statusu organizacione jedinice Univerziteta, naročito je važna interakcija i podrška Univerziteta u procesu  realizacije razvojnih intencija. 

"Arhitektonski fakultet će sljedeće godine obilježiti dvije decenije postojanja studijskog programa i da  pored neodgovarajućih infrastrukturnih okolnosti, ograničenih prostornih i kadrovskih kapaciteta, cijeni da je  prilika da  ujedinjeni i uskoro osnaženi sa  novim kadrovskom strukturom, možemo razvijati i unapređivati edukacioni i istraživački ambijent kroz koordinisani kolektivni aktivizam", kazala je dekanka Perović.

Ukazujući na aktuelne razvojne projekte Fakulteta, Perović je konstatovala  da je u prirodi svakog fakulteta odnosno univerziteta, kao institucije najvišeg ranga, da se artikulišu društveni i kulturni razvoj države, te da se kroz urbanizam i arhitekturu direktno interpretira nivo razvoja kulturne  zajednice, što nas obavezuje  na oslobađanje od individualnih pretenzija u korist kolektivnih, u svakom segmentu djelovanja. U tom pravcu, izložila je inicijativu za osnivanje instituta za urbanizam i arhitekturu, uz potrebu i potencijalni model za dobijanje sredstava za proširenje prostornih kapaciteta, što je rektor Božović  u potpunosti podržao.

Na sastanku sa rukovodstvom Univerziteta, učestvovali su i prodekanka za međunarodnu saradnju prof.dr Slavica Stamatović Vučković, prodekan za nauku doc.dr Vladimir Bojković, prof.dr Rifat Alihodžić i student povjerenik Vladimir Fatić.

Prodekanka Stamatović Vučković upoznala je prisutne sa aktuelnim međunarodnim aktivnostima Fakulteta uz naglasak na dvije aktuelne CEEPUS mreže u kojima će Fakultet participirati u sledećoj studijskoj godini.

Profesor Alihodžić je na osnovu višedecenijskog iskustva u projektantskoj praksi dodatno ukazao na važnost integracije teorije i prakse ističući da je Arhitektonski fakultet logično mjesto gdje bi se ta integracija na najbolji način oblikovala i da bi Institut upravo mogao biti važna karika u razvoju Arhitektonskog fakulteta.  

O raspoloženju Arhitektonskog fakulteta da učestvuje u različitim aktivnostima u procesu unapređenja akuelnog stanja u prostoru, govorio je prodekan Bojković. On je ukazao da je neophodno uložiti značajne napore kako bi se svijest prema prostornim vrijednostima osnažila, a naročito je istakao neadekvatan odnos prema graditeljskom nasljeđu i arhitekturi 20. vijeka.

Student Fatić je upoznao prisutne o inicijativama i vannastavnim aktivnostima studenata, uz saglasnost sa svim što je na sastanku izloženo i inicijativama koje su predložene.

V.f. rektora Božović je iskazao puno interesovanje za podršku u realizaciji svih produktivnih ideja i akcija koje mogu doprinijeti unapređenju Fakulteta i Univerziteta. On je iskazao puno razumijevanje za nedostajuće prostorne kapacitete bez kojih se Arhitektonski fakultet otežano može razvijati, uz zainteresovanost da zajedničko djelovanje u pravcu iznalaženja modela za kratkoročnije rešavanje prioritetnih razvojnih inicijativa.

Prorektorke Orović i Peković, u potpunosti su se saglasile sa svim predlozima i inicijativama uz dodatne sugestije o mogućim pravcima za dobijanje odgovora na neka od važnih prioritetnih pitanja sa kojima se suočava Arhitektonski fakultet.

 

Medijske objave:

https://fosmedia.me/infos/drustvo/podrska-rukovodstva-univerziteta-crne-gore-inicijativi-za-osnivanje-instituta-za-urbanizam-i-arhitekturu-na-arhitektonskom-fakultetu

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.