Realizovan seminar "„TRENDOVI U ARHITEKTURI ZASNOVANOJ NA KONCEPTIMA ENERGETSKE EFIKASNOSTI I PASIVNE KUĆE“




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Seminar „TRENDOVI U ARHITEKTURI ZASNOVANOJ NA KONCEPTIMA ENERGETSKE EFIKASNOSTI I PASIVNE KUĆE“, realizovan je 23.09.2021. na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Seminar je zamišljen kao doprinos edukaciji i popularisanju arhitekture koja se zasniva na konceptima (i modelima) smanjivanja potrošnje energije, namijenjene uslovima boravka (u zatvorenom prostoru), što predstavlja i direktan (i mjerljiv) doprinos smanjivanju emisije gasova staklene bašte za onaj udio za koji su odgovorne zgrade (40%), odnosno njihovo korišćenje.

Predavači su bili arhitekti – univerzitetski profesori i stručnjaci koji se duži niz godina bave istraživanjem, primjenom i prenošenjem znanja u ovoj oblasti. Imajući u vidu da se radi o arhitekturi koja se prepoznaje po načelno naglašenim tehnološkim i tehničkim aspektima, od posebne je vrijednosti okolnost da se o konceptima, metodama i realizacijama ovako orijentisane arhitekture govorilo iz ugla arhitekata čija je uloga, i u ovom slučaju, vodeća i ključna.

Saja Kosanović dala je širi osvrt na aspekte energetske efikasnosti u kontekstu održivosti zgrada, kroz genezu razvojnih trendova, aktuelno stanje i perspektive. Dušan Ignjatović i Željka Hrs Borković govorili su o iskustvima i ostvarenim rezultatima u primjeni pdropisa u domenu energetske efikasnosti u Srbiji i Hrvatskoj. Državna politika i praksa u ovoj oblasti u Srbiji u najvećoj mjeri je usmjerena na postojeće zgrade koje predstavljaju veliki potencijal u energetskom/ekonomskom smislu, ali i u kulturološkom smislu sa aspekta očuvanja identiteta i konteksta. U Hrvatskoj su procedure u praksi uspostavljene ranije, što je rezultovalo paralelnim aktivnostima na obnovi zgrada i na realizaciji projekata energetske efikasnosti sa povišenim kriterijumima, iskazanim u zgradama „gotovo nulte energije“. Martina Zbašnik Senegačnik govorila je o postupku izgradnje i ostvarenim (pasivnim) energetskim performansama pasivne kuće koja je u potpunosti realizovana po standardu „pasivna kuća“, kroz iskustvo realizacije sopstvene porodične kuće. Važno je konstatovati da zgrade sa ispunjenim zahtjevima standarda „pasivna kuća“ imaju bolje energetske karakteristike od zgrada „gotovo nulte energije“, pri čemu je u Sloveniji registrovano preko 2000 pasivnih kuća i zgrada. Dušan Vuksanović govorio je o stanju i tretmanu koncepta energetske efikasnosti u Crnoj Gori, ukazujući na evidentne, ali nedokumentovane probleme u višegodišnjoj praksi, vezane za narušavanje osnovnih principa urbanističkog planiranja i organizacije stana, kojima su u velikoj mjeri ugroženi uslovi zdravog stanovanja, i, s tim u skladu, značajno umanjene mogućnosti primjene principa i mjera energetske efikasnosti.

U prilozima su dostpina predavanja izložena na seminaru.

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.