Otvaranje paviljona Burning EASA večeras u 19h




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

EASA Montenegro je dio Evropske Asocijacije Studenata Arhitekture (European Architecture Students Assembly), platforme oformljene 1981. godine u Liverpulu, koja okuplja studente iz 49 zemalja. Studenti se povezuju tokom ljetnjih radionica, u različitim zemljama Evrope. Ove godine, zbog situacije sa virusom COVID-19, EASA je poprimila novu formu – glavni EASA događaj je održan u Kragujevcu, u Srbiji, dok nacionalni koordinatori ostalih zemalja imaju zadatak da održe radionice prilagođene svojim sredinama.


Nacionalni tim EASA Montenegro je u saradnji sa Crnogorska asocijacija studenata arhitekture – CASA osmislio koncept pod temom Burning EASA. Radionica se realizovala od 08.10.2021. do 10.10.2021. godine u objektu “Kolektor”, u hangaru bivše fabrike Titeks i okupila je veliki broj studenata sa različitih fakulteta. Tema ovogodišnje radionice je povezana sa jubilarnim obilježavanjem 30 godina od usvajanja Deklaracije o ekološkoj državi Crnoj Gori. Sa tim u vezi, tema i koncept radionice su usmjereni ka preispitivanju mogućih preupotreba prostora, pri čemu je cilj da studenti nakon trodnevnog boravka i rada ponude kreativan i eksperimentalan odgovor u vidu prostorne instalacije.


Cio proces koordiniraće tutorski tim koji predvode dva mentora ispred prvog crnogorskog centra za kreativni otpad O5LAB, dr Ema Alihodžić Jašarović i Nemanja Milićević. Tutorski tim sagledavajući otpad kao kreativni potencijal, u tom smislu postavlja crnu PVC foliju koja u građevinarstvu ali i u poljoprivredi biva jedan od većih zagađivača životne sredine, kao oblikovno sredstvo za izradu instalacije.
EASA Montenegro će ujedno biti i prvi paviljon koji će nakon nekoliko dana uvida javnosti, biti zapaljen, čime će participanti promijeniti agregatno stanje paviljona i pretopiti ga u novi proizvod. U sklopu događaja je organizovana i serija predavanja u večernjim časovima, kojoj su prisustvovali učesnici EASA-e, kao i ostali studenti Arhitektonskog fakulteta u Podgorici.
Glavni sponzori događaja su Arhitektonski fakultet UCG, Kolektor, i firma ENTEXT.


Paviljon će biti svečano otvoren 12.10.2021. godine u 19h, i biće dostupan javnosti od 12. do 15. oktobra 2021. godine u period od 19 – 21h na lokaciji Kolektora, ulica 8. Marta 55 u Podgorici, dok će se topljenje paviljona i stvaranje novog proizvoda realizovati 16.10.2021.godine.


Photo: Damjan Spasojević

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.