„Burning EASA” u Kolektoru kao rezultat međunarodne radionice




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Nacionalni tim radionice „EASA Montenegro” i Crnogorska asocijacija studenata arhitekture – CASA, u saradnji sa centrom za kreativni otpad “O5LAB”, osmislili su koncept na temu „Burning EASA”, koji je u vidu izložbe predstavljen specijalno za ovaj povod osmišljenom paviljonu u objektu „Kolektor” u bivšoj fabrici Titex u Podgorici.

Paviljon će biti dostupan javnosti do 15. oktobra u periodu od 19 do 21h, dok će „topljenje” i transformacija paviljona, kao i produkcija novog proizvoda biti realizovani u subotu, 16. oktobra.

Kako pojašnjavaju organizatori događaja, EASA Montenegro 2021. problematizuje jubilej - trodecenijski status ekološke države Crne Gore, čime je kritičko promišljanje učesnika prikazano kroz kreativan pristup koji je rezultirao prostornom instalacijom na brownfield lokaciji bivše fabrike Titex.

Izbor lokacije, kako navode, takođe je dio konceptualnog pristupa koji opominje na kapacitet brownfield nasljeđa u Crnoj Gori, generisan kroz metode urbane regeneracije koji može postati jedan od važnih aspekata održivog razvoja.

„Ovogodišnja tema nastoji da angažuje i osvijetli sve nivoe problema na kojima se zasniva koncept ekološke države i prikazana je kao stav kroz javno dostupnu prostornu instalaciju. Argument da je Crna Gora najveći zagađivač Sredozemnog mora po glavi stanovnika, vodeći je motiv u izboru materijala kojim će participanti reagovati“, saopštili su organizatori izložbe.

Tutorski tim ispred “O5LAB”, u sastavu Ema Alihodžić-Jašarović i Nemanja Milićević, sagledavajući otpad kao kreativni potencijal, a akcentujući aktuelnu temu obilježavanja pomenutog jubileja, kao centralni motiv i oblikovno sredstvo paviljona uzeli su crnu PVC foliju koja je u građevinarstvu, ali i poljoprivredi jedan od najvećih zagađivača životne sredine.

„Nekontrolisani požari u ljetnjem periodu godine, zagađenje hrane nadomak Glavnog grada, povećan stepen betonizacije gradova i smanjenje zelenih površina, istraživanje nafte u Jadranskom moru itd. samo su neke od sedam identifikovanih ekoloških crnih tačaka sa kojima se moramo suočiti, a koje su pretočene u instalacije kao dodatni paviljonski sadržaj“, navode iz nacionalnog tima EASA.

Dodaju da će EASA Montenegro ujedno biti i prvi paviljon koji će nakon nekoliko dana dostupnosti na uvid javnosti, biti zapaljen.

Tako će, kako je obrazloženo, participanti promijeniti agregatno stanje paviljona kao preduslov održivog korišćenja materijala, njegove reciklaže i pretvaranje u nove, upotrebne proizvode.

U sklopu događaja biće organizovana i serija predavanja u večernjim časovima, kojima će prisustvovali učesnici EASA-e, kao i studenti Arhitektonskog fakulteta u Podgorici.

Pokrovitelji događaja su Arhitektonski fakultet Univerziteta Crne Gore, Kolektor i kompanija ENTEXT.

Podsjetimo, EASA Montenegro je dio Evropske asocijacije studenata Arhitekture, platforme oformljene 1981. u Liverpulu, koja okuplja studente iz 49 zemalja. Studenti se povezuju tokom ljetnjih radionica, u različitim zemljama Evrope. Ove godine, zbog pandemije, EASA je poprimila novu formu – glavni EASA događaj je održan u Kragujevcu, dok nacionalni koordinatori ostalih zemalja imaju zadatak da održe radionice prilagođene svojim sredinama.

 

Medijske objave:

https://www.portalanalitika.me/clanak/burning-easa-u-kolektoru-kao-rezultat-medunarodne-radionice

https://www.standard.co.me/drustvo/prostorna-instalacija-problematizuje-jubilej-30-godina-cg-kao-ekoloske-drzave-burning-easa-u-kolektoru-kao-rezultat-medjunarodne-radionice/

https://www.pobjeda.me/clanak/burning-easa-u-kolektoru-kao-rezultat-medunarodne-radionice

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.