Prof. dr Martine Zbašnik-Senegačnik o trendovima u arhitekturi na konceptu energetske efikasnosti i pasivne kuće




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Seminar „TRENDOVI U ARHITEKTURI ZASNOVANOJ NA KONCEPTIMA ENERGETSKE EFIKASNOSTI I PASIVNE KUĆE“ realizovan je 23.09.2021. godine u Plavoj Sali Rektorata, Univerziteta Crne Gore. Martina Zbašnik Senegačnik govorila je o postupku izgradnje i ostvarenim (pasivnim) energetskim performansama pasivne kuće, koja je u potpunosti realizovana po standardu „pasivna kuća“, kroz iskustvo realizacije sopstvene porodične kuće. Predavanje nije moglo biti objavljeno na sajtu našeg fakulteta zbog zaštite autorskih prava.

U nastavku se nalaze linkovi na kojima je prikazano građenje pasivne kuće profesorice Martine Zbašnik-Senegačnik, kao i primjeri pasivne kuće u Sloveniji, koje su gradili članovi Konzorcijuma pasivna kuća. Profesorica Zbašnik-Senegačnik nas je uputila na nekoliko zanimljivih informacija o pasivni kući.  

· Konzorcijum pasivna kuća

http://www.fa.uni-lj.si/default.asp?id=2492

· Građenje pasivne kuće Zbašnik-Senegačnik – članci u reviji Gradbenik (Građevinar) 

http://www.fa.uni-lj.si/default.asp?id=3109

· Izbor pasivnih kuća u Sloveniji 

http://www.fa.uni-lj.si/filelib/8_konzorcijph/2021_slo_pasivne-hie.pdf

· Dani pasivne kuće u Sloveniji (5.-7.11.2021.godine)  

http://www.fa.uni-lj.si/default.asp?id=2738

Podsjećamo da u Sloveniji zgrade sa ispunjenim zahtjevima standarda „pasivna kuća“ imaju bolje energetske karakteristike od zgrada „gotovo nulte energije“, pri čemu je u Sloveniji registrovano preko 2000 pasivnih kuća i zgrada, što ukazuje na aktuelnost teme i neophodnost izučavanja oblasti.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.