PIRANESI Award 2021: Profesori i studenti Arhitektonskog fakulteta izlagali na 38. Piranskim danima arhitekture 2021




















38. Piranski dani arhitekture, kao i dodjela PIRANESI nagrade 2021 za najbolju arhitektonsku realizaciju iPIRANESI nagrade za najbolji studentski projekat 2021, u zemljama srednje Evrope, održali su se i ove godine u Piranu (Slovenija) od 26. - 28. novembra 2021. Zemlje učesnice su bile: Austrija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Češka, Grčka, Mađarska, Italija, Crna Gora, Slovačka, Slovenija i Srbija, kao i arhitektonski fakulteti iz gradova: Graz, Spittal, Beč, Banja Luka, Sarajevo, Split, Zagreb, Solun, Budimpešta, Peskara, Trst, Podgorica, Bratislava, Ljubljana, Maribor, Beograd, Novi Sad i AA London. Počasni pokrovitelj ovog značajnog internacionalnog događaja je bio i predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Arhitekte iz Crne Gore, kao i studenti Arhitektonskog fakulteta u Podgorici, su ove godine prvi put učestvovali na ovoj značajnoj međunarodnoj manifestaciji. Nacionalna selektorka za Crnu Goru, prof. dr Slavica Stamatović Vučković je, prema propozicijama za dodjelu Piranesi nagrade, odabrala 5 arhitektonskih objekata arhitekata iz Crne Gore realizovanih u protekle dvije godine, dok su saradnice u nastavi dr Marija Bojović i mr Marija Ćaćić, selektorke u kategoriji studentskih projekata, odabrale 2 studentska projekta.

Među 5 odabranih i izloženih arhitektonskih realizacija nalaze se i dvije realizacije profesora Arhitektonskog fakulteta: Business Center GlOSARIJ u Podgorici (2021) prof. dr Veljka Radulovića (sa saradnicima) i House of Olives u Baru (Kuća maslina, 2021) prof. dr Rifata Alihodžića (sa saradnicima). Prezentevana je i zgrada Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju (Faculty of Fine Arts, Andjelka Badnjar, 2020) kao i još dva objekta: Commercial Showroom “ENT-EXT” (Studio Enforma, 2019) i BETULA Design Center (Studio Synthesis, 2021), oba u Kotoru. U odabiru arhitektonskih realizacija fokus selektorke prof. Stamatović Vučković bio je na objektima javnog karaktera koji, smješteni na vrlo specifičnim i dimenzionalno restriktivnim lokacijama, uspostavljaju inovativan dijalog sa neposrednim okruženjem, korisnicima i društvenom zajednicom u širem smislu. Svih 5 odabranih objekata izdvajaju se kao primjeri dobre prakse koji emancipuju arhitektonske i vizuelne standarde na prostoru Crne Gore. (Izvještaj nacionalne selektorke dat je u prilogu.)

Od velikog broja studentskih radova, selektorke Bojović i Ćaćić su odabrale dva: master rad “Potencijal željezničke infrastrukture u funkciji razvoja kulturnog turizma u Crnoj Gori” (V godina, X semester) i semestralni rad “Idejno rješenje dječijeg pozorišta u Podgorici – generativni dizajn” (IV godina, VIII semester) koja su izložena u konkurenciji studentskih radova sa 18 evropskih fakulteta. Prvi rad, studentkinja Ksenije Rakočević, Sare Perović i Nađe Milaš, pod mentorstvom prof. dr Svetlane K. Perović i prof. dr Slavice Stamatović Vučković, bavi se temom potencijala željezničke infrastrukture u kontekstu aktivacije ruralnih predjela i njihovog povezivanja kako sa prepoznatim turističkim destinacijama u zemlji tako i sa regionom. Rad studentkinje Sare Stojkanović je semestralni zadatak rađen u sklopu predmeta Arhitektonsko projektovanje 6 – objekti sporta i spektakla, koji vode prof. dr Rifat Alihodžić i prof. dr Slavica Stamatović Vučković. Rad se oslanja na potencijale generativnog dizajna i daje uvid u logiku prirodnih formacija i njihove upotrebe u savremenoj arhitekturi kroz (ne)planske aranžmane, stavljajući gradske tokove kretanja u centar diskusije. Projekat prevodi koncept iz algoritma u opipljiv entitet i ispituje odnos između nesavršenih generičkih formi, tipologije pozorišta i potencijala otvorenih javnih prostora.

U kategoriji studentskih projekata, od strane Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo u Mariboru (selektor profesor dr. Peter Šenk), nominovan je i master rad “Architecture as/for culture: museum of industrial heritage of Maribor and cultural creative-center of Tezno”, studentkinje Maše Čelebić (mentor prof. Uroš Lobnik, komentor prof. dr. Peter Šenk), alumnistkinje Arhitektonskog fakulteta u Podgorici (link: https://dk.um.si/Dokument.php?id=150610&lang=slv).

Izložba radova nominovanih za Piranesi Award 2021 i Piranesi student Award 2021 biće otvorena u Piranu do kraja januara 2022. godine. Više o događaju Piranski dani arhitekture i PIRANESI nagradama pogledati na: https://www.pida.si.

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.