Revitalizacija javnih površina Podgorice u saradnji Glavnog grada i Arhitektonskog fakulteta




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Prema konceptu  studentkinja Arhitektonskog fakulteta, Anđele Pavićević, Marije Popadić i Fahrije Husiq, u ulici Vasa Raičkovića počeli su radovi na realizaciji javne neuređene površine, nove Mikro 020 lokacije, u organizaciji Glavnog grada. Projekat je rađen u sklopu predmeta Arhitektonska radionica, pod mentorstvom dr Marije Bojović.

Mikro020 je inicijativa Glavnog grada Podgorice, pokrenuta sa ciljem unapređenja javnih gradskih prostora i aktivnu participaciju građana. Upravo ova lokacija, koja uskoro dobija novi izgled, kandidovana je za sanaciju od strane njenih korisnika – stanara objekta ispred kojeg se  nalazi.

Rješenjem, čija je realizacija u toku, biće sanirani dugogodišnji problemi ovog prostora, uklonjen neformalni parking koji je zauzimao veći dio lokacije, predlaženo je novo, adekvatnije rješenje za saobraćaj u mirovanju i stvaraju se mikro ambijenti za boravak i druženje stanara na otvorenom, u ozelenjenoj urbanoj oazi.

Mikro020 predstavlja sjajnu priliku za buduće mlade arhitekte da svoj rad iz nastave u konačnom i realizuju, i to na značajnim gradskim lokacijama. Studenti ovim stiču neposredna i nezamjenljiva iskustva u praksi, a Fakultet, kao društveno-odgovoran akter, daje svoj doprinos unapređenju gradskog prostora i svakodnevnog života građana.

Mikro020 inicijativa je rezultat saradnje između Glavnog grada i Arhitektonskog fakulteta u Podgorici.

Dekanka fakulteta, prof.dr Svetlana Perović,  istakla je da je planirana revitalizacija više neaktivnih javnih površina u Glavnom gradu prema  konceptima studenata Arhitektonskog fakulteta.  To je prilika da studenti svoja rješenja preispitaju kroz praktične, konkretne intervencije u prostoru i direktno učestvuju u procesu unapređenja javnih prostora grada.  To je ujedno i konkretna prilika za direktnu integraciju stručne prakse u nastavni proces.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.