Druga nagrada na Balkanskom arhitektonskom bijenalu pripala saradnicima u nastavi Arhitektonskog fakulteta




Arhitektonski tim u sastavu dr Ema Alihodžić Jašarović, mr Sanja Paunović Žarić, Nemanja Milićević i Marko Stjepčević, dobitnici su druge nagrade u kategoriji enterijer, na ovogodišnjem Balkanskom arhitektonskom bijenalu u Beogradu. Nagradu su osvojili za projekat adaptacije i enterijera u okviru tvrđave Besac, koji je koncipiran kroz ideju Besac Heritage Retreat, i realizovan 2021. godine. Milićević, Alihodžić Jašarović i Paunović Žarić su saradnici u nastavi na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, upravo na predmetu Arhitektura unutrašnjih prostora.

ImageOvogodišnje, peto po redu bijenale, pod nazivom Iconic nomads in global village, koje se održava od 8. do 16.decembra 2021. godine u prostorijama Kino Balkan u Beogradu, okupilo je autore iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, BiH, Crne Gore, Albanije i Rumunije.

U nekoliko različitih kategorija, koje obuhvataju arhitektonske realizacije, enterijer, industrijski dizajn, ali i nerealizovane projekte,  pristiglo je preko 350 radova, te se smatra jednim od najuspjelijih do sada. Zemlja domaćin ove godine je Hrvatska, a za komesara je izabran arhitekta renomiranog arhitektonskog studija 3LHD i profesor zagrebačkog arhitektonskog fakulteta Saša Begović.

O projektu

Tvrđava Besac kao vrijedno istorijsko kulturno dobro koje datira iz perioda XV vijeka, postavlja se kao veoma zahtjevan zadatak koji implicira specifičan i odgovoran pristup arhitektonskog tima.  Uz stroge konzervatorske uslove koji su pratili izradu projekta enterijera, arhitektonski tim se odlučuje na koncept negativa spoljašnjem - snažno materijalizovanom kamenom ambijentu, uvodeći korisnika u tamni, ahromatski prostor restorana, koji potcrtava arhetip kuće i svodi ga na njegove osnovne elemente. Muzej vina, kao dio aneksa predstavlja nesvakidašnji prostor koji se nalazi u kuli, a čiji kameni svod veoma autentično gradi karakter prostora. U tom kontekstu, projektni tim svoju enterijersku intervenciju vidi kao scenografiju koja je samo privremeno unešena u opnu. Market vina koncipiran je kao prostor za izlaganje lokalnih proizvoda, što dominantno određuje površine zidova i kreira enterijersku opnu. Parterno uređenje nastavlja se na enterijerski stav, na način što su svi unešeni prostorni elementi materijalizovani crnom bojom, ističući kontekst u prvi plan.

 

Image

 

Image

Image

Image

Image

Image

Image



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.