Profesor Arhitektonskog fakulteta Rifat Alihodžić dobitnik Priznanja Univerziteta Crne Gore




Profesor Arhitektonskog fakulteta Rifat Alihodžić dobitnik Priznanja Univerziteta Crne Gore

Profesor Arhitektonskog fakulteta prof. dr Rifat Alihodžić dobitnik je  Priznanja Univerziteta Crne Gore (UCG) za postignute rezultate i doprinose razvoju naučnoistraživačkog, umjetničkog i stručnog rada na Arhitektonskom fakultetu.

ImageVijeće Arhitektonskog  fakulteta UCG koje ga je predložilo za priznanje prepoznalo je njegov sveukupni istraživački i umjetnički rad kao kontinuiran i konzistentan, ističući među ostvarenim rezultatima u 2021. godini, međunarodno  priznanje za realizovani projekat Kuća maslina, u Starom Baru.

Za ovo arhitektonsko djelo, autor Alihodžić je sa saradnicima, na tradicionalnoj BIG SEE AWARD arhitektonskoj manifestaciji u Ljubljani, dobio nagradu i učešće za GRAND PRIX. Takođe, Kuća maslina je, među pet odabranih objekata, predstavljala Crnu Goru na manifestaciji arhitektonskog stvaralaštva PIRANESI AWARD 2021, u Sloveniji. Još jedan uspjeh ovog projekta je što je selekcioni žiri Saveza arhitekata Crne Gore nominovao za  prestižnu nagradu Mies van der Rohe, u Barseloni, u Španiji, a od njihovog žirija je prihvaćena za dalju proceduru, koja će biti okončana u 2022. godini

„Projekat Kuća maslina u Starom Baru, čija je izgradnja završena prošle godine, predstavlja već priznat primjer transpozicije tradicionalne arhitekture u savremeni kreativni izraz. U njemu su implementirani  teorijski stavovi koje u svojim istraživanjima zastupam, a na ovom dijelu smo ih, kao tim,  i praktično primijenili“, kazao je profesor Alihodžić.

Profesor Alihodžić iza sebe ima monografije „Arhitektura Crne Gore 1965 (Kroz prizmu Barbine nagrade“, i „Definisanje primarnog aspekta psihološkog doživljaja arhitektonskog prostora i forme“, veći broj načnih radova, kao i niz realizovanih arhitektonskih djela, nagrađenih i objavljenih u prestižnim časopisima. Jedno od prvonagrađenih konkursnih rješenja izlagano je na Venecijanskom bijenalu arhitekture, 2010. godine.      

„Arhitektura je primijenjena umjetnost i zato su joj, pored intuicije i kreativnosti, potrebna kompleksna  teorijska znanja iz raznih oblasti kao vezivno tkivo usko profesionalnog obrazovanja. Baveći se teorijskim istraživanjima i predajući teoriju arhitekture kontinuirano su implementirani značajni teorijski  stavovi i u praksi. Time se sveukupni postulati, do kojih se istraživanjima dolazi, na najbolji način provjeravaju na konkretnim primjerima u prostoru, čemu sam težio u svojoj pedagoškoj praksi“, smatra profesor Alihodžić.

Za nagradu koju mu je uručio rektor UCG prof. dr Vladimir Božović kaže da je respektabilno priznanje koje obavezuje i stimuliše na dalji istraživački i umjetnički rad.

„Imponuje kada se nađete među dvadesetak koleginica i kolega Univerziteta Crne Gore koji su dali najveći doprinos u naučnim i umjetničkim  dostignućima “, navodi profesor.

Za istraživanja kojima se bavi kaže da predstavljaju kontinuitet baziran, uglavnom, na ispitivanju fenomena arhitektonske kompozicije i transpozicije tradicionalne arhitekture u savremeni arhitektonski izraz.

„To će i u 2022. godini predstavljati istraživački izazov jer su predmetne teme neiscrpne, a neće se propustiti prilika da budu implementirane  i u praksi, na nekom od sljedećih objekata“, zaključuje profesor Alihodžić.

Medijske objave:

https://www.cgvijesti.net/10/01/2022/profesor-arhitektonskog-fakulteta-rifat-alihodzic-dobitnik-priznanja-univerziteta-crne-gore/

https://kodex.me/clanak/248682/profesor-arhitektonskog-fakulteta-rifat-alihodzic-dobitnik-priznanja-univerziteta-cg

https://www.aktuelno.me/crna-gora/profesor-arhitektonskog-fakulteta-rifat-alihodzic-dobitnik-priznanja-univerziteta-crne-gore/

https://kodex.me/clanak/248681/pocinje-isplata-stipendija-srednjoskolcima-i-studentima-romske-i-egipcanske-zajednice

https://www.vijesti.me/vijesti/drustvo/584508/rifat-alihodzic-dobitnik-priznanja-ucg-za-rezultate-i-doprinose-razvoju-naucnoistrazivackog-umjetnickog-i-strucnog-rada

http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/347860/profesor-rifat-alihodzic-dobitnik-priznanja-ucg.html

https://www.portalanalitika.me/clanak/rifat-alihodzic-dobitnik-priznanja-univerziteta-crne-gore

https://www.cdm.me/drustvo/profesor-arhitektonskog-fakulteta-rifat-alihodzic-dobitnik-priznanja-univerziteta-crne-gore/

https://www.in4s.net/profesor-arhitektonskog-fakulteta-rifat-alihodzic-dobitnik-priznanja-univerziteta-crne-gore/

https://mnemagazin.me/2022/01/10/arhitektonski-fakultet-profesor-rifat-alihodzic-dobitnik-priznanja-univerziteta-crne-gore/

http://me.ekapija.com/news/3543347/profesor-arhitektonskog-fakulteta-rifat-alihodzic-dobitnik-priznanja-ucg

http://radiobijelopolje.me/index.php/bijelo-polje/40897-alihodzicu-priznanje-univerziteta-crne-gore-bijelo-polje-mi-je-puno-dalo-i-pruzilo-sansu-da-se-iskazem-kao-arhitekta



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.