Arhitektonski fakultet

Konkurs za izradu idejnog rješenja Gradskog centralnog spomen-obilježja u Banja Luci
Konkurs za izradu idejnog rješenja Gradskog centralnog spomen-obilježja u Banja Luci

Grad Banjaluka je 9. januara 2022. godine raspisao Konkurs za izradu idejnog rješenja Gradskog centralnog spomen-obilježja poginulim i nestalim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske u periodu od 1992. do 1995. godine.

Transformacija prostora Trga kroz usklađivanje i povezivanje sa spomenikom i okolnim okruženjem treba postati jedan od novih simbola grada, koji će pružiti savremeni dah identitetu centralnog urbanog prostora Banja Luke. Autori konkursa treba da osmisle kreativanu i inspirativnu multifunkcionalnu umjetničku vajarsko-urbanističku intervenciju na javnom prostoru koja će biti osmišljena u skladu sa savremenim potrebama javnog prostora te kao simbol trijumfa slobode i života kroz zasluge poginulih i nestalih boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske.

Cilj konkursa je da stvori izvanredan i emotivan nacionalni simbol, uklopljen u savremeno dizajniran trg.

Prijave mogu podnijeti pojedinci ili timovi, odnosno sve kreativne osobe, umjetnici, arhitekte,
dizajneri, pejzažne arhitekte, studenti osnovnih ili postdiplomskih studija iz oblasti umjetnosti, arhitekture, pejzažne arhitekture, dizajna, inženjerstva i drugih oblasti koje su fokusirane na kreativnost.

Konkurs za izradu idejnog rješenja biće otvoren do 11. aprila 2022. godine, a za prvonagrađeni rad predviđena je novčana nagrada u iznosu od 20.000,00 eura.

 

Link za objavu na kojem se mogu preuzeti svi materijali za konkurs: 

https://www.banjaluka.rs.ba/konkurs-spomen-obiljezje/

 

Broj posjeta : 814

Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.