Poruka dekanice prof. dr Svetlane K. Perović budućim studentima Arhitektonskog fakulteta




Poruka dekanice prof. dr Svetlane K. Perović budućim studentima Arhitektonskog fakulteta

Arhitektonski fakultet u Podgorici je vodeća visokoobrazovna institucija u Crnoj Gori u ovoj oblasti, u čijem fokusu je stvaranje kadra visokih kompetencija za aktivno participiranje u procesu istraživanja i oblikovanja građene sredine i u ukupnom razvoju kulturoloških determinanti društva.  Kontinuirano visoko  interesovanje kandidata za upis na Arhitektonski fakultet, te brojni alumnisti fakulteta, koji uspješno svoje profesionalno angažovanje razvijaju u Crnoj Gori i van njenih granica,  potvrda je uspjeha naše škole.

Upis na Arhitektonski fakultet je selektivan, obavezujući prijemni ispit je ravnopravan uslov za sve koji pretenduju  da budu dio naše obrazovne zajednice. Očekujemo kandidate koji posjeduju talenat, razvijenu intuiciju, odlučnost  u oblikovanju profesionalnog identiteta od opšte društvene važnosti. Cijeni se spremnost pojedinca za kolektivni doprinos, odnosno spremnost na “samo- transformaciju ličnosti”  i stvaranje iskustva koje je otporno na individualni interes u korist kolektivnog.

Aktuelno doba nadilazi komfor za standardnim promišljanjem ove profesije kao  primarno dejstvene , utilitarne, materijalne. Potrebno nam je, više nego ikad, intelektualno i interaktivno angažovanje sposobno da “pomiri” “algoritamsku moć” i “umjetničku slobodu” na liniji razumijevanja savremnih potreba civilizacije u egzistencijalnom prostoru. Arhitektura u kontekstu savremenih  prostornih i kulturnih determinanti i tokova osnažena je informacionim i tehnološkim pretenzijama, oslobođena hermetičnosti i konstantnosti.  Arhitekta profesionalno oblikovan na platformi kritičkog pluralizma i integrisanog znanja može osnaživati poziciju u  promjenljivom društvenom kontekstu, u naporima za verifikovanje civilizacijskih pretenzija i dostignuća.

Integrisane osnovne i master studije u trajanju od pet godina, omogućavaju sticanje zvanja master arhitekture, što osigurava poziciju za puno profesionalno angažovanje, rad u praksi i isticanje licence odgovornog planera i projektanta u oblasti urbanističkog i arhitektonskog planiranja i projektovanja, razvoj akademske karijere, kao i angažovanje u upravljačkim i brojnim drugim pozicijama u okviru društvene zajednice.

 

Dobrodošli!

 

                                                                                                           prof. dr Svetlana K. Perović



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.