Dvodnevna obuka za rad na nacionalnom softveru za energetsku efikasnost (MEEC)




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Ministarstvo kapitalnih investicija, kao nadležni državni organ za implementaciju politike u oblasti energetske efikasnosti  je u cilju uspostavljanja nacionalnog okvira za energetsku efikasnost zgrada u Crnoj Gori obavilo ključne aktivnosti u procesu uspostavljanja nacionalnog softvera za proračun energetskih karakteristika zgrada i to u saradnji sa Njemačkom razvojnom bankom (KfW). Za razvoj softvera koji je nazvan MEEC (Montenegrin Energy Efficiency Certification) zadužen je njemački institut za građevinsku fiziku Fraunhofer IBP iz Štutgarta.

U okviru približavanja ovog softvera stručnjacima iz oblasti energetske efikasnosti, organizovana je dvodnevna obuka za profesore i saradnike Univerziteta Crne Gore. Obuka je održana 31.03. i 05.04.2022. putem Microsoft Teams platforme, a obuci su sa Arhitektonskog prisustvovali: prof. dr Dušan Vuksanović i saradnice u nastavi: MSc Sanja Paunović Žarić i Dr Irena Rajković. Trening o korištenju MEEC softvera, njegovim karakteristikama i mogućnostima rada držali su Simon Wossner sa Fraunhofer instituta iz Njemačke i Marija Vujadinović, nacionalni savjetnik za primjenu razvoj i primjenu softvera.

Izradom MEEC softvera stvoriće se uslovi da se proračun energetskih karakteristika zgrada u Crnoj Gori sprovodi prema važećim međunarodnim standardima, u skladu sa zahtjevima EU direktiva, a koje je Crna Gora u obavezi da implementira shodno preuzetim međunarodnim obavezama.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.