Promocija monografije prof. Dimitrija Mladenovića




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Promocija Monografije pod nazivom "55 godina oblikovanja prostora", autora prof. Dimitrija Mladenovića, održana je u zgradi Rektorata Univerziteta Crne Gore, 15.11.2016.

Dekan Arhitektonskog fakulteta doc.dr Svetislav G. Popović,  ukazao je na kompleksnost biografije prof. Mladenovića i veliki doprinos u stručnom i pedagoškom smislu, a Monografiju predstavio  kao veoma plodotvoran višedecenijski rad autora, koji je samo djelimično predstavljen. Zahvalio se u ime Arhitektonskog fakulteta  na uspješnoj saradnji , konstatovao da je  studije na Arhitektonskom fakultetu u Podgorici završilo više generacija studenata, kojima je prof. Mladenović predavao i naglasio da je pod njegovim mentorstvom  realizovano  više diplomskih radova.  Na kraju je dekan   autoru Monografije uručio Povelju za doprinos razvoju Arhitektonskog fakulteta u Podgorici.

Doc. dr Svetlana K. Perović je ukazala na „važnost fenomena integralnosti u oblikovanju prostora u ovoj informacionoj revoluciji, kao što je to bilo važno u industrijskoj, ali i uopšte pitanje integralnog naspram fragmentarnog planiranja prisutnog kroz viševjekovni razvoj gradova svijeta.  Fenomen integralnosti snažno je prisutan u djelima prof. Mladenovića i predstavlja snažan oslonac u  novoj  kulturi urbane integracije u 21. vijeku, koja je sada izmještena  u jednu novu relaciju, transformisanu iz oblika lokalne komunikativnosti u  komunikaciju između lokalnih procesa  i globalnih tokova“, naglasila je ona. „Monografija 55 godina oblikovanja prostora, prof. Mladenovića šalje snažnu opomenu da o prostoru ne možemo isključivo govoriti kao fizičkoj ili simboličkoj interpretaciji, već prije svega ljudskoj i humanoj. Prostorna i teorijska interpretacija projekata prof. Mladenovica, sasvim jasno ispoljavaju prisutnost i naučno-istraživačke dimenzije, jer se radi prije svega o jednoj složenoj metodologiji urbane analize i transformacije kao i složenom istraživačkom procesu interpretacije jedinstva funkcionalno-formalnih procesa. Bez toga se ne može zamisliti planiranje i projektovanje gradova , naročito ne u 21. Vijeku“, zaključila je Perović.

Autor monografije, prof. Dimitrije Mladenović  se zahvalio svima na saradnji, ukazao na kompleksnost urbanizma i arhitekture i veliko odricanje koje zahtijeva ovaj poziv. Posebno je istakao zadovoljstvo u saradni sa studentima kojima je prenosio znanje i crpio inspiraciju kroz sve decenije djelovanja.

Na kraju, autor je poklonio veći broj primjera Monografije prisutnima, kao i biblioteci Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore u Podgorici.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.