Rekonstrukcija i dogradnja zgrade Arhitektonskog fakulteta UCG u vrijednosti od oko 3.5 miliona eura u planu




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Rekonstrukcija i dogradnja zgrade Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, vrijedna 3,5 miliona eura, za koju je nedavno raspisan tender, bila je povod danas održanog svečanog sastanka na ovom fakultetu, sa visokim zvanicama institucija koje su podržale ovaj projekat. Dekanica fakulteta prof. dr Svetlana Perović, zahvalila je na pruženoj podršci u pokretanju tendera učesnicima ovog sastanka, i to menadžmentu Univerziteta:  predsjednici Upravnog odbora UCG prof. dr Rajki Glušici, rektoru UCG prof. dr Vladimiru Božoviću; te ministru ekologije, prostornog planiranja i urbanizma prof. dr Ratku Mitroviću, direktoru Uprave javnih radova Boru Lučiću, zamjeniku potpredsjednika Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport i poslaniku u Skupštini CG dr Dejanu Đuroviću. Ona je izrazila zahvalnost i  nekadašnjem dekanu i profesoru fakulteta prof. dr Svetislavu Popoviću za uložene napore u prethodnim godinama i obezbjeđivanju projektne dokumentacije, za nastavak izgradnje objekta ukupne bruto površine od oko 5 000 m2.

Predsjednica Glušica je kazala da je ovo istorijski trenutak za Arhitektonski fakultet, od njegovog osnivanja, 2006. godine, koji će stvoriti bolje uslove za rad profesora i studenata.

„Vlada Crne Gore je prepoznala značaj Univerziteta i kapitalnim budžetom predvidjela više od 2,5 miliona eura investicija, a na nama je da ih realizujemo. Pored stvaranja boljih uslova za rad, važno je i da podržimo dobre ideje i probudimo kritičku misao.  Univerzitet je kičma jednog društva jer se tu obrazuju studenti - budućnost države“, poručila je predsjednica Glušica.

Rektor Božović je ukazao da je arhitektura priča o prostoru i ljepoti u prostoru, a dogradnja Arhitektonskog fakulteta priča o upornosti profesora ovog fakulteta koja je trajala godinama i ove godine rezultirala dobijanjem sredstava i nastavkom realizacije započetog procesa. On je izrazio  spremnost menadžmenta Univerziteta Crne Gore da pruži punu podršku Arhitektonskom fakultetu, počev od započinjanja, realizacije, pa do završetka ovog projekta.

„Egzistirati i razvijati se u 800 m2 površine nedovršenog objekta, bez adekvatnih prostornih kapaciteta kakve zahtijeva studijski program arhitektura, bilo je demotivišuće“, kazala je i dekanka Perović za koju je usvajanje kapitalnog budžeta  Vlade Crne Gore i raspisivanje tendera novi izvor optimizma, prije svega u prepoznavanju značaja Arhitektonskog fakulteta.

Ministar Mitrović je naveo da je nastojao, i kao profesor, koliko je u njegovoj nadležnosti, da se poboljšaju uslovi na Arhitektonskom fakultetu, te da je ovaj projekat neophodan minimum za bolje uslove u stvaranju kvalitetnih kadrova.

„Gledajući iz sadašnje perspektive, budućnost države je dijelom i na Arhitektonskom fakultetu, jer od njegovih kadrova i vizionarskog prostornog i urbanog planiranja zavisiće kako će se država razvijati u narednih dvadeset godina“, kazao je Mitrović.

Poslanik Đurović je, kao i predsjednica Glušica, ukazao da profesori i studenti moraju biti glasniji kada je riječ o zastupanju njihovih interesa te da treba insistirati na povećanju ulaganja u obrazovanje koje je u Crnoj Gori na niskom nivou, te da će samim tim pružiti podršku rektoru Božoviću koji se zdušno bori za bolje uslove studiranja i nastave.  

Uprava javnih radova  raspisala je tender za izbor izvođača radova, a vrijednost javne nabavke je 2,9 miliona eura bez PDV-a, odnosno oko 3,5 miliona sa uračunatim PDV-om. Direktor Lučić je ukazao da je iskustvo do sada pokazalo da je, uprkos rastu cijena građevinskih materijala, interesovanje ponuđača na većim projektima, kao što je ovaj, uvijek veliko.

Na današnjem sastanku učestvovali su i prodekanka za međunarodnu saradnju prof. dr Slavica Stamatović Vučković, prodekan za nauku doc. dr Vladimir Bojković, prethodni dekan Arhitektonskog fakulteta prof. dr Svetislav Popović, predstavnica saradnika u Vijeću fakulteta dr Ema Alihodžić Jašarović, te predstavnik studenata u Vijeću fakulteta Momčilo Hadžiristić.

Dekanica Perović je pomenula da zahvalnost, između ostalih, duguje i poslaniku Skupštine Crne Gore Vladimiru Jokoviću, na svesrdnoj podršci.  

"Nije sve riješeno, živimo u kompleksnom društvenom kontekstu, izazovi su svakojaki, ali vjerujem da će podrška u ovim naporima istrajati i da će biti sve više onih, koji će prepoznati važnost ravoja Arhitektonskog fakulteta UCG, kao naučne i obrazovne institucije sa fokusom na stvaranje profesionalnog kadra koji pretenduje oblikovanju održive građene sredine i sa kompetencijama za rešavanje kompleksnih prostornih problema", zaključila je dekanka Perović. 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.