Jačanje saradnje sa univerzitetima u okviru Erasmus +programa međunarodne kreditne mobilnosti




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U okviru Erasmus + programa, međunarodne kreditne mobilnosti, na Arhitektonskom fakultetu u Podgorici, UCG, u sedmodnevnoj posjeti, boravi pet profesora sa Politehnike u Bariju (Italija), prof. Francesco Defilippis, prof. Valentina Castagnolo, prof. Massimo Leserri, prof. Cristiana Maiorano, prof. Domenico  Pastore, prof. Gabriele Rossi i dr Agata Pięt  sa Univerziteta primijenjenih nauka u Nisi (Poljska).

Dekanka Arhitektonskog fakulteta, prof.dr Svetlana Perović, sa prodekankom za međunarodnu saradnju prof.dr Slavicom Stamatović Vučković i prodekanom za nauku, doc.dr Vladimirom Bojkovićem, održala je sastanak sa gostujućim profesorima.

Ovom prilikom, dekanka Perović je istakla da se na Univerzitetu Crne Gore realizuju brojni Erasmus+ programi i međunarodni projekti, u različitim oblastima istraživanja, koji unapređuju reputaciju Univerziteta na međunarodnom nivou. 

Arhitektonski fakultet ima za cilj da kontinuirano unapređuje naučne i stručne kompetencije u svrhu stvaranja novih prostornih vrijednosti i produktivnog upravljanja prostorom, u dinamičnom društvenom i kulturnom kontekstu, kao i podsticanje izvrsnosti u teorijskom i praktičnom istraživanju izgrađenog okruženja, u cilju postizanja konkurentnosti u Evropskom istraživačkom prostoru. Snažnije uvođenje mehanizama za održiva partnerstva i projektne aktivnosti, u cilju stvaranja, razmjene i primjene nastavnih, naučnih i stručnih kompetencija, jedno je od prioritetnih strateških opredeljenja Arhitektonskog fakulteta, istakla je Perović.

Perović je navela da je "Arhitektonski fakultet u Podgorici  mlad, ove godine obilježava dvije decenije postojanja. Mi smo mala zajednica, sa veoma ograničenim kapacitetima, ali težimo uspostavljanju različitih oblika partnerstava u zemlji i inostranstvu. Fakultet ima  ograničene prostorne kapacitete. Međutim, u procesu smo pripreme za nastavak izgradnje postojećeg objekta u vrijednosti od oko 3,5  miliona eura. Nadam se da ćemo u skorije vrijeme obezbijediti adekvatnije uslove za rad studenata, posebno kada su u pitanju radionice, istraživački rad, različiti oblici interakcije. Moći ćemo da proširimo saradnju i ugostimo veći broj studenata i profesora sa drugih univerziteta". Perović je navela da je više naših studenata i profesora  boravilo na Politehnici  u Bariju,  kao i da su neki  trenutno na razmjeni, te da vjeruje u nastavak saradnje u različitim oblicima angažovanja i ubuduće.

Dekanka je zahvalila profesorima na inicijativi da gostuju i istražuju na Arhitektonskom fakultetu u Podgorici  i raspoloženju da predstave svoj rad našim studentima, saradnicima i profesorima. Upoznavanje sa primjenom novih tehnika i alata u tretmanu arhitektonskog nasleđa biće veoma korisno iskustvo za naše studente, zaključila je Perović.

Profesor Defilippis je istakao da je Arhitektonski fakultet u Podgorici  jedan od najvažnijih i prioritetnih  partnera Politehnike u Bariju i da saradnja traje već deceniju, te da nakon dvije godine pauze zbog pandemije, očekuje novo osnaživanje saradnje između institucija i povećanje broja studenata i profesora koji će boraviti na razmjeni, u Crnoj Gori i Italiji. 

Defilippis je naglasio raznolike mogućnosti saradnje između fakulteta, posebno u segmentu primjene  novih metoda, tehnika i alata u istraživanju graditeljskog nasljeđa, što je i za Crnu Goru i za Italiju prioritetna oblast istraživanja.

 Prodekan za nauku, Bojkovic, istakao je znacaj susreta u kojima dolazi do razmjene iskustava i ideja između predstavnika fakulteta koji strategijama razvoja, međunarodnu saradnju vide kao jedan od priroriteta. Takodje, istaknut je i značaj Erasmus + programa kao platforme koja ujedinjuje različite kulturne obrasce studiranja u jedinstvenu viziju saradnje i zajedničkog napretka.

Prodekanka za međunarodnu saradnju, Stamatović Vučković, koja je ujedno i koordinatorka sedmodnevne  radionice koja se realizuje na Arhitektonskom fakultetu u sklopu razmjene, uz učešće studenata, profesora i saradnika fakulteta, istakla je značaj održavanja kontinuiteta saradnje  i jačanja interakcije kroz različite oblike aktivnosti.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.