Gostujuće onlajn predavanje prof. dr Renate Jadrešin Milić




Gostujuće onlajn predavanje prof. dr Renate Jadrešin Milić

Na poziv dekanke Arhitektonskog fakulteta UCG prof. dr Svetlane Perović, 12. maja 2022. biće realizovano gostujuće predavanje prof. dr Renate Jadrešin Milić sa Arhitektonskog fakulteta UNITEC Instituta za Tehnologiju, Okland, Novi Zeland (Unitec Institute of Technology, Auckland, New Zealand).

NASLOV PREDAVANJA: Digitalizacija nasleđa na Novom Zelandu: Dovođenje arhitektonske teorije i prakse u tok rada modernih arhitekata

TERMIN:  četvrtak, 12.05.2022. 10:15h

Pristupni link: https://us04web.zoom.us/j/79798367359?pwd=q_tHapoGurn_cdzq3p6WxDc4trl__E.1 

Meeting ID: 797 9836 7359, Passcode: 4UJHnM

 

APSTRAKT 

Tokom poslednjih nekoliko decenija, objavljena je značajna literatura o očuvanju istorijskih građevina i adaptivnoj ponovnoj upotrebi nasleđa. Uloga arhitekata u preuzimanju odgovornosti za životnu sredinu i ekološku održivost, danas postaje sve važnija. Istovremeno, upotreba digitalnih tehnologija u projektima nasleđa i akademskim istraživanjima je postala sve aktuelnija širom svijeta. Međutim, tema arhitektonskog obrazovanja i nastave arhitekture i istorije arhitekture u odnosu na nasleđe je manje obrađena.

Predavanje “Digitalizacija nasleđa na Novom Zelandu: Dovođenje arhitektonske teorije i prakse u tok rada modernih arhitekata” je odgovor na aktuelne diskusije između arhitekata, istoričara arhitekture, studenata arhitekture širom svijeta o ulozi istorije arhitekture i tema nasleđa u arhitektonskom projektovanju i profesionalnoj praksi danas.

Preliminarni rezultati istraživačkog projekta digitalizacije nasleđa na Novom Zelandu, 2020-2022 biće predstavljeni kao studija slučaja. Projekat ima za cilj da predstavi zgrade nasleđa u procesu degradacije ili transformacije, kroz multimedijalnu prezentaciju sa jedne strane, i da postavi informativni alat za očuvanje, restauraciju, održavanje i evaluaciju, sa druge. Zasnovan je na integraciji analognih i digitalnih metoda premjeravanja nasleđa, sa naglaskom na korišćenju digitalne tehnologije.

Projekat predstavlja primjer saradnje između akademije, lokalne zajednice i industrije, i postavlja novu granicu za korišćenje digitalnih tehnologija u praksi konzervacije na Novom Zelandu. Projekat uključuje skeniranje (koristeći tehnologiju LiDar i fotogrametriju) i 3D-modelovanje čuvene Zgrade Jedan u Unitec kampusu, kultne zgrade nasleđa koja predstavlja značajan primjer institucionalne arhitekture kasnog devetnaestog vijeka, ima burnu istoriju, najviši stepen zaštite, a trenutno nije u upotrebi. Studenti će imali priliku da se upoznaju sa specifičnostima pristupa temama edukacije u odnosu na nasleđe na Arhitektonskom fakultetu UNITEC Instituta za Tehnologiju.

Kratka biografija

Dr Renata Jadrešin Milić je vanredni profesor na Arhitektonskom fakultetu, rukovodilac Osnovnih akademskih studija – Arhitektura (BAS) i rukovodilac Grupe poslediplomskih Istraživanja Istorije, konzervacije i nasleđa na Arhitektonskom fakultetu UNITEC Instituta za Tehnologiju, u Oklandu, Novi Zeland. Pored nastave projektovanja, istorije arhitekture - kritičke studije, teorije arhitekture, istraživačkih metoda, supervizije na diplomskim i postdiplomskim studijama, bavi se istraživanjima usmjerenim na teoriju i praksu očuvanja nasleđa. Renata vodi istraživačke projekte koji uključuju lokalnu zajednicu, partnere iz industrije i Unitec nastavnike i studente, koristeći najnaprednije metodologije snimanja i digitalizacije nasleđa. Renata sarađuje sa arhitektima i profesionalcima iz različitih oblasti, istovremeno preplićući istoriju, teoriju i digitalne tehnologije sa uvidima u studije kulture, sociologije, zaštite životne sredine i identitet mjesta.

Dr Renata Jadrešin Milić je član Upravnog Odbora ICOMOS NZ (International Council on Monument and Sites), kao i aktivni član GAHTC (Global Architectural History Teaching Collaborative), SAH (Society of Architectural Historians), SAHANZ (Society of Architectural Historians Australia and New Zealand), INTBAU (International Network for Traditional Building, Architecture & Urbanism), EAHN (European Architectural History Network), i Društva konzervatora Srbije.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.