Prezentovani rezultati rada u okviru radionice “Snimanje arhitektonskog naslijeđa”




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Studenti Arhitektonskog fakulteta, koji su učestvovali u petodnevnoj radionici “Snimanje arhitektonskog naslijeđa”, prezentovali su rezultate rada, u utorak 10.05.2022. godine u prostorijama Arhitektonskog fakulteta. Radionica, koja je nastala u okviru programa Erasmus+KA107 međunarodne kreditne mobilnosti, organizovana je u formi seminara/radionice u periodu od 05.05. – 10.05.2022.godine, sa ciljem promovisanja i razmjene vještina i iskustava između Arhitektonskog fakulteta – Politehnike u Bariju (DICAR) i Arhitektonskog fakulteta, Univerziteta Crne Gore. Koordinator radionice bila je Prof. dr Slavica Stamatović Vučković, prodekanica za međunarodnu saradnju, a mentori radionice bili su profesori sa Politehnike u Bariju: prof. Francesco Defilippis, prof. Valentina Castagnolo, prof. Massimo Leserri, prof. Cristiana Maiorano, prof. Domenico Pastore i prof. Gabriele Rossi.

Dvadeset tri studenta Arhitektonskog fakulteta u Podgorici, u okviru 4 radna tima, imali su zadatak da izvrše arhitektonsko snimanje 4 postojeća objekata u Dvorskom kompleksu Kruševac - istorijski značajnom kompleksu sa objektima izuzetne vrijednosti, sagrađenom krajem XIX vijeka.

Mentori radionice su dio istraživačke grupe ICAR/17 Politehnike u Bariju, koja se aktivno bavi naučno- istraživačkim radom iz oblasti arhitektonskog snimanja, uz primjenu inovativnih metodologija za pribavljanje metričkih podataka za ispitivanje i dokumentovanje. U okviru radionice održali su dva predavanja na temu tehnika i metoda snimanja arhitektonskog naslijeđa, ali i uvida u italijanske i međunarodne prakse. Studenti su se, tokom rada na terenu i u studiju, bliže upoznali sa tradicionalnim ali i savremenim tehnikama i metodama arhitektonskog snimanja i stekli uvid u značaj ove discipline u okviru oblasti reprezentacije namijenjene dokumentovanju graditeljskog nasleđa.

Direktnim snimanjem, kao permanentnim iskustvom učenja za arhitekte, mentori i studenti su eksperimentisali sa tehnikama trodimenzionalnog mjerenja, koje se dijele na range-based i image-based tehnike. 3D snimanje objekata je savremena metoda koja se koristi u različitim sferama bavljenja arhitekturom, od zaštite graditeljskog nasljeđa, projektovanja do projekata rekonstrukcije, muzejskih i scenskih postavki i td. Poslednjih godina, tehnologije koje koriste pasivne senzore su omogućile širenje fotogrametrije u teritorijalnim, arhitektonskim i arheološkim istraživanjima. Konkretno, tehnika koja je usvojena kao evolucija fotogrametrije, je fotogrametrijsko modovanje kroz automatizme zasnovano na SfM (Structure from Motion) algoritmima. Korišćenjem SIFT (Scale Invariant Feature Transform) uparivanja i CMVS (Clustering Views for Multi-View Stereo) algoritama zgušnjavanja, dobija se mogućnost trodimenzionalne rekonstrukcije fotografisane scene.

Druga tehnologija, bazirana na aktivnim senzorima, koja je predstavljena na radionici, predstavlja TLS (Terrestrial Laser Scanner). Tokom aktivnosti na snimanju koristio se elektro-optički-mehanički uređaj koji orijentacijom EDM-a (Electronic Distance Meter) omogućava dobijanje prostornih koordinata scene u kojoj se nalazi. Svi podaci dobijeni na terenu su se zatim obradili korišćenjem specijalnog softvera, kojim se predstavio tok rada obrade informacija i omogućilo kritičko poređenje između tehnika koje se koriste, sa ciljem da se ukaže na potencijale integrisanog ili instrumentalnog snimanja. Rezultati dobijeni direktnim snimanjem i oni dobijeni digitalnim tehnikama pružili su mogućnost učesnicima da shvate potencijal obrađenih rezultata koji su se u završnoj fazi prezentovali kroz grafičke prikaze.

Nakon izlaganja rezultata i impresija rada na radionici od strane učesnika, mentori radionice su se posebno zahvalili studentima na iscrpnom radu i izvanrednim rezultatima. Dekanica Arhitektonskog fakulteta u Podgorici, Prof. dr Svetlana Perović i prodekanica za međunarodnu saradnju Prof. dr Slavica Stamatović Vučković su ovom prilikom istakle izuzetno zadovoljstvo zbog ostvarene saradnje i razmjene iskustava i znanja između dva fakulteta, i posebnu zahvalnicu uputile učesnicima i mentorima na priređenim rezultatima.

Učesnici radionice:

Jovana Savić, Minja Josipović, Nataša Raonić, Marko Đurić, Pajo Vasović, Dušica Božanović, Anja Konatar, Jovana Đurović, Ognjen Mandić, Nina Nikolić, Irina Kusovac, Ilinka Lalatović, Marko Jovanović, Sara Stijepović , Sara Novaković, Izabela Pepđonović, Ivana Ivanović, Jasin Pepić, Ljubica Perović, Jovo Čeprnić, Đula Šestović, Milica Kralj, Ivana Popović.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.