Završena CEEPUS konferencija “Socialist housing experience and post-socialist transformation”




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Arhitektonski fakultet Univerziteta Crne Gore je, u okviru CEEPUS mreže “CROSS/HOUSE: Sustainable Housing – Cross-Cultural Society” (2021/22), bio organizator i domaćin trodnevne konferencije na temu “Socialist housing experience and post-socialist transformation”, u periodu od 11.-13.maja 2022.godine. Konferencija je bila mjesto razmjene značajnih iskustava u domenu stanovanja i pripadajućih normativa, stambenih politika i njihovih transformacija tokom vremena, na teritoriji Češke, Poljske, Bugarske i Crne Gore. Organizator događaja je prof. dr Slavica Stamatović Vučković, koordinatorka za CEEPUS na Arhitektonskom fakultetu, sa saradnicama u nastavi dr Gordanom Rovčanin Premović i dr Marijom Bojović.

Učesnici su bili profesori i doktorandi sa Arhitektonskog fakulteta Tehničkog univerziteta u Pragu, Arhitektonskog fakulteta iz Krakova, Departmana za urbano planiranje Univerziteta za arhitekturu, građevinu i geodeziju iz Sofije, kao i profesori, saradnice u nastavi i studentkinje Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore. Konferenciju je otvorila prof. dr Svetlana Perović, dekanka Arhitektonskog fakulteta.

Trećeg dana, nakon zaključne diskusije, gosti predavači su sa organizatorima obišli stambeno naselje Blok 5, kao relevantan lokalni primjer iz prakse. Kraj programskih aktivnosti obilježen je posjetom nacionalnom parku Skadarsko jezero.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.