Konferencija: (Ne)Održiva arhitekturaPovodom proslave Evropskog dana inženjera u utorak 22. juna 2022. godine, u hotelu Cue održana je konferencija (Ne)Održiva arhitektura, koju je organizovala Strukovna komora arhitekata u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom u Podgorici. Konferencija je posvećena konceptu Novi evropski Bauhaus (New European Bauhaus), koji je i tema ovogodišnje proslave.

Izuzetno posjećenu Konferenciju su otvorili predsjednik IKCG mr Nikola Luković i predsjednik Strukovne komore arhitekata mr Novica Mitrović

Veoma interesantna izlaganja su imali glavni državni arhitekta Mirko Žižić, iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma koji je govorio o stanju u Crnoj Gori, dr Vladimir Đurđević, profesor za meteorologiju Fizičkog fakulteta u Beogradu, koji je govorio o relacijama klimatskih promjena i arhitekture, i dr Rifat Alihodžić, profesor na Arhitektonskom fakultetu u Podgorici koji je napravio osvrt kroz istorijski razvoj do futurističke vizije održivosti u arhitekturi.

U posebno zanimljivoj panel diskusiji su pored predavača učestvovali i mr Azra Vuković, biološkinja i izvršna direktorica NVO Green Home, i dr Svetlana Perović, dekanka Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore. Moderatorka konferencije je bla arhitektica mr Viktorija Nikolić.

Strukovna komora arhitekata je zadovoljna velikim odzivom arhitekata, i veoma interesantnom i neformalnom debatom sa učesnicima na kraju.

Izvor:  http://www.ingkomora.me/ikcg_mne/public/index.php/index/artikli?id=4182

 

 

Broj posjeta : 164

Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.