Diskusija u SANU: Zaštita i obnova djela arhitekte Nikole Dobrovića na regionalnom nivou




Diskusija u SANU: Zaštita i obnova djela arhitekte Nikole Dobrovića na regionalnom nivou

Profesori Arhitektonskog fakulteta, dr Slavica Stamatović Vučković i dr Veljko Radulović, učestvovali su početkom jula 2022. godine u diskusiji Zaštita i obnova realizovanih dela Nikole Dobrovića na regionalnom nivou koja je organizovana u Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti (SANU) kao prateći program izložbe Nikola Dobrović - pod zastavama modernih pokreta kojom se obilježava 125. godina od rođenja arhitekte i urbaniste Nikole Dobrovića (1897-1967), profesora Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a čiji su autori arhitekte prof. dr. Marta Vukotić Lazar i mr Bojan Kovačević.

Pored realizovanih djela arhitekte Dobrovića u međuratnom periodu, u današnjoj Republici Češkoj i Hrvatskoj na teritoriji opštine Dubrovnik, najznačajniji segment njegovih posleratnih realizacija (pored zgrada Generalštaba i Ministarstva odbrane u Beogradu, 1954-63) čine upravo objekti izvedeni uglavnom 60-ih godina XX vijeka na crnogorskom primorju, u Herceg Novom i Igalu: nakon Spomenika palim borcima na Savini (sa vajarom Lukom Tomanovićem, 1954.) zgrada Pošte i dograđeno krilo zgrade Opštine u Herceg Novom (1961-62), Dječije odjeljenje Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju ”Dr Simo Milošević” (1959-62) u Igalu, ali i niz nerealizovanih projekata i urbanističkih planova.

Pored profesora dr Stamatović Vučković i dr Radulović, u diskusiji je učestvovala i direktorica Zavoda za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije, mr. sc. Marina Oreb, dipl. ing. arh, koja je govorila o Dobrovićevom opusu u Dubrovniku (1932-41) i velikom broju već zaštićenih Dobrovićevih realizacija na tom području. Organizatorka događaja kao i moderatorka razgovora bila je autorka izložbe prof. dr Marta Vukotić Lazar a diskusiji se priključio i veliki broj stručnjaka i poštovalaca Dobrovićevog djela koji su prisustvovali događaju. Razgovaralo se o značaju i mogućnostima zajedničkog djelovanja u zaštiti i obnovi Dobrovićevih djela na regionalnom nivou (Srbija, Hrvatska, Crna Gora) kroz pokretanje niza aktivnosti (predavanja, konferencija, radionica) a, prije svega, zajedničke regionalne platforme koja bi omogućila veću vidljivost ovog segmenta arhitektonskog nasljeđa, ali i sistemsku podršku u institucionalnoj zaštiti i obnovi Dobrovićevih djela.

Izložba Nikola Dobrović - pod zastavama modernih pokreta je otvorena 24. maja i može se posjetiti svakog dana, osim ponedjeljkom, od 10 do 21 sat, do 14. avgusta 2022. godine u Galeriji SANU u Beogradu, ul. Kneza Mihaila 35.

 

https://www.sanu.ac.rs/



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.