Arhitektonska Izložba studentskih radova u Rektoratu




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U okviru Međunarodne arhitektonske izložbe za Nagradu Piranesi 2021, juče je otvorena izložba 34 studentska rada u holu zgrade Rektorata UCG. 

Među izloženim radovima su dva nominovana projekta studenata Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore: Ksenije Rakočević, Sare Petrović i Nađe Milaš (Potentials of railway infrastructure in function of cultural tourism development in Montenegro) i Sare Stojkanović (Conceptual design of Childrens Theatre: Generative architecture; Podgorica).

Radove su nominovali nacionalni i studentski selektori iz 11 evropskih država (Austrija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Češka, Grčka, Makedonija, Italija, Slovačka, Slovenija, Srbija, Crna Gora), a  realizovani su u poslednje dvije godine.

Podsjećamo, organizatori izložbe su Strukovna komora arhitekata (IKCG), Arhitektonski fakultet UCG i Glavni grad Podgorica, koji su pored studentske organizovali i izložbu projekata arhitektonske realizacije , njih 57,  u Kuslevovoj kući, koja je otvorena sinoć, 26. septembra 2022. godine.  Na izložbi arhitektonskih realizacija, u Kuslevovoj kući je izloženo pet realizacija iz Crne Gore. 

Nagrada Piranesi dodeljuje se od 1989. godine, u okviru Piranskih dana arhitekture (PDA), a Crna Gora je po prvi put učestvovala 2021. godine. Nacionalna selektorka za Crnu Goru je prof. dr Slavica Stamatović Vučković, a selektori za studentsku kategoriju su doc. dr Marija Bojović i MSc Marija Ćaćić, sa Arhitektonskog fakulteta u Podgorici.

 Ispred Strukovne komore arhitekata (IKCG), organizatorka izložbe i medijatorka događaja je arh. Milena Latković.

Izložba u Kuslevovoj kući će biti otvorena do 7. oktobra 2022. godine.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.