Svečano obilježene dvije decenije studijskog programa Arhitektura 2002-2022: Dodijeljene diplome i plakete zahvalnosti




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

FOTO GALERIJA

Na Svjetski dan arhitekture, kada se skreće pažnja na važnost uloge arhitekte u društvu, svečano je obilježen jubilej - dvije decenije studijskog programa Arhitektura (2002-2022), dodjelom diploma svršenim studentima i Plaketa zahvalnosti zaslužnim pojedincima i partnerskim institucijama, danas, u Rektoratu Univerziteta Crne Gore. 

“Dvije decenije je rasta i razvoja našeg stabla, sa rezultatom  od preko 1000 upisanih studenata  i preko 600 diplomiranih, kao i stalno visoko interesovanje za upis na ovaj studijski program. Čini se opravdanim odvažni čin  pokretanja škole arhitekture u Crnoj Gori i trajno pamćenje ovog istorijskog trenutka”, kazala je dekanka Arhitektonskog fakulteta  prof. dr Svetlana Perović, u punoj sali Rektorata, u prisustvu rektora UCG prof. dr Vladimira Božovića, predsjednice Upravnog odbora UCG prof. dr Rajke Glušice,  prorektora UCG i zvanica Arhitektonskog fakulteta UCG.

Ona je istakla da studenti Arhitektonskog fakulteta nerijetko osvajaju priznanja na nacionalnim i međunarodnim manifestacijama arhitekture i urbanizma, ravnopavno sa fakultetima sa višestruko brojnijim resursima. Fakultet je, kazala je, u procesu formiranja alumni zajednice, odnosno zajednice nekadašnjih studenata, koja demonstrira snagu Fakulteta i ostvarene domete.

„Naši alumnisti su lice akademske institucije, ima ih na značajnim upravljačkim pozicijama širom svijeta, obrazovnim ustanovama, projektnim biroima, kompanijama, ima ih danas i ovdje, među nama, predsjednici strukovnih organizacija, gradske arhitekte itd“, kazala je dekanka Perović. 

Današnji dan, dodala je, posvećen je onim profesorima koji su ugradili snažnu energiju u razvoj studija arhitekture. Na prvom mjestu, pomenula je profesora Aleksandra Kekovića, koji je zasadio "stablo u istoriji crnogorske kulture i visokog školstva”, 2002. godine, osnivanjem studijskog programa na Građevinskom fakultetu UCG, kako je sam rekao "najznačajnijim svojim projektom u arhitekturi". Za znanje i dominantan pečat u razvoju studija arhitekture, Plaketu zahvalnosti dekanka Perović je uručila profesorima koji su završili svojn  radni angažman na njemu: prof. dr Svetislavu Popoviću, prof. dr Dušanu Vuksanoviću, prof. dr Rifatu Alihodžiću, prof. dr Ratku Mitroviću i mr Dušanu Lazarevskom.  Priznanje za doprinos razvoju Arhitektonskog fakulteta uručeno je i prof. dr Draganu Komatini,  Filipu Aleksiću i mr Boru Lučiću.   

O radu i rastu kroz vrijeme svjedočiće, kako je najavila dekanka Perović, i monografija Arhitektonskog fakulteta koja je u pripremi.

Dekanka Perović je izrazila nadu da će u ovoj godini Arhitektonski fakultet ozvaničiti početak radova na daljoj izgradnji objekta – zgrade Fakulteta. Podsjetila je da je uz podršku uprave Univerziteta Crne Gore i zalaganje mr Bora Lučića pokrenut postupak tenderske procedure u Upravi javnih radova u vrijednosti 3.5 miliona eura, za rekonstrukciju i dogradnju objekta ukupne površine 5000 m2.  

„Više od 15 godina egzistiramo u nedovršenom objektu 800 m2“, kazala je dekanka Perović i izrazila vjerovanje da će uz podršku aktuelnog direktora Uprave za kapitalne projekte Esmina Bećovića efikasno djelovati u ostvarenju krajnjeg cilja.

Na kraju, dekanka Perović je uručila zahvalnice na dugogodišnjoj saradnji i podršci Vladi Crne Gore, Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma,  Inženjerskoj komori Crne Gore, Strukovnoj komori arhitekata, Glavnom gradu Podgorica, i prorektoru za internacionalnu saradnju prof. dr Francescu Defilippisu, sa Politehnike u Bariju, Italiji,

Ona je izrazila zahvalnost i IPC Tehnopolisu iz Nikšića,  fakultetima, rukovodstvu UCG, ali i svim partnerskim institucijama u zemlji i inostranstvu sa kojima Arhitektonski fakultet sarađuje.

Prodekanica za međunarodnu saradnju Fakulteta prof. dr Slavica Stamatović Vučković predstavila je međunarodnu saradnju kroz različite aktivnosti, usko povezanu sa naučnoistraživačkim radom, razvojnim projektima, saradnjom sa međunarodnim institucijama i fakultetima, o čemu je posebnu riječ imao i prodekan za nauku dr Vladimir Bojković.  

Svečanost je obilježila i izvedba hora i orkestra Muzičke akademije na Cetinju, kao i filmovi o početku fakulteta, te video izjave alumnista i prof. dr Francesca Defilippisa, sa Politehnike u Bariju, Italiji. 

Promocija posthumno objavljene knjige magistrantkinje Dijane Radević

Promocija posthumno objavljenje knjige magistrantkinje Arhitektonskog fakulteta Dijane Radević “Urbana separacija u savremenom urbanizmu – primjer Kejptauna“, biće održana večeras u Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović“, u Podgorici, sa početkom u 17h.

Knjiga je nastala kao rezultat njenog magistarskog rada, odbranjenog 2019. godine, a izdata posthumno, 2022. u izdanju Zadužbine Andrejević iz Beograda, uz podršku Glavnog grada Podgorica, Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Crne Gore, Inženjerske akademije Crne Gore i Inženjerske komore Crne Gore.

“Nažalost, surovost života nas nekada ostavi bez riječi, kao što je to u slučaju naše alumnistkinje mr Dijane Radević i njen prerano okončani život. Ali, sjećanje ostaje trajno. Iskoristiću ovaj trenutak da vas sve pozovem na promociju knjige, kazala je dekanka Perović na svečanosti.

Video izjave alumnista i partnera 

U nastavku pogledajte i video izjave alumnista Radovana Radomana, Marka Stijepčevića, Vasilije Abramović, kao i  prof. dr Francesca Defilippisa, sa Politehnike u Bariju, Italiji, partnerske institucije u okviru međunarodne saradnje. 

 

 

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.