Nagrađeni studenti Arhitektonskog fakulteta na međunarodnom kongresu o održivoj arhitekturi




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Peti međunarodni kongres „Održiva arhitektura – energetska efikasnost”, održan je od 7. do 9. oktobra 2022. u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu. Osnovni cilj kongresa je afirmacija najznačajnije teme savremene arhitekture – održivost i energetska efikasnost uz upotrebu obnovljivih izvora energije.

Organizatori ovog kongresa su: Udruženje EKOKULTPLUS, Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu i Magazin EKO KUĆA, a u svojstvu suorganizatora su i arhitektonski fakulteti iz regiona, posebno Arhitektonski fakultet, Univerziteta Crne Gore iz Podgorice, kao i Arhitektonski fakultet iz Zagreba.

U okviru trodnevne manifestacije održana su predavanja 11 eminentnih arhitekata, dok je Marina Zajec iz Hrvatske održala i cjelodnevnu radionicu za studente i mlade arhitekte. Sa Arhitektonskog fakulteta u Podgorici kongresu je prisustvovala dr Irena Rajković, kao i studenti završnih godina studija: Sara Stijepović, Milica Labudović, Ognjen Mandić i Minja Josipović, koja je i učestvovala na radionici, u okviru kongresa.

Prvog dana Kongresa proglašeni su pobjednici II Međunarodnog arhitektonskog konkursa MIKRO EKO KUĆA 2022, a među nagrađenim rješenjima su se našli i radovi sadašnjih i bivših studenata Arhitektonskog fakulteta u Podgorici. Treću nagradu su podijelili autorski tim – Nataša Raonić i Izabela Pepđonović, i Petar Rakočević, dok je studentsko priznanje dodijeljeno autorskom timu: Nađa Milaš, Ksenija Gomilanović i Andrija Kandić, što predstavlja značajan uspjeh i rezultat u njihovom radu.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.