Tribina Univerziteta Crne Gore: U urbanističkom planiranju potrebno definisanje javnog interesa




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Između javnog i privatnog interesa u planiranju prostora, u domenu urbanizma i arhitekture, potrebno je pronaći kompromisno rješenje i uspostaviti balans. To je interaktivni proces u kojem javni interes ne smije ugroziti privatni, a ni privatni interes javni. Potrebno je naći model definisanja šta je to zapravo javni interes. To je bio zaključak tribine: “U težnji za javnim interesom - dometi urbanizma i arhitekture”, održane danas na Univerzitetu Crne Gore.

Tribinu je vodila dekanka Arhitektonskog fakulteta prof. dr Svetlana Perović koja je ukazala da se u pojedinim istraživanjima realizovanim u Velikoj Britaniji napominje da se fraza javni interes često koristi za opravdanje pojedinačnih odluka i akcija, kako bi se opravdala pozicija planera i sposobnih profesionalaca. 

Redovni profesor Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr Nenad Lipovac je kazao da postoji jako puno nivoa javnog interesa koje treba definisati jer je pitanje koja je to grupacija koja ga definiše.

Dok redovni profesor Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu prof. dr Ivan Rašković smatra da privatni interes ne smije ugroziti javni interes, mišljenja da javni interes dolazi ispred privatnog je mr Vladan Stevović, v.d. generalnog direktora Direktorata glavnog državnog arhitekte i razvoj arhitekture, u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

„Javni interes mora da postoji da bi bio kontrateža privatnom interesu. To su ta dvojstva koja moraju da budu u ravnoteži da bi jedno drugo podržavali“, ukazao je on.  

Vanredni profesor Arhitektonskog fakulteta UCG dr Veljko Radulović, mišljenja je da bi država trebala da uredi model prepoznavanja toga šta je to zapravo javni interes, jer javni interes ima uvijek više uključenih strana te iste javnosti koja može umnogome usporiti procese realizacije konkretnih projekata.  

Dekanka Perović je ukazala da su u arhitektonskim školama SAD-a osnovani Centri za dizajn i istraživanje javnog interesa koji se bave ovim pitanjima, dok su ona u Turskoj rastuća oblast prakse.

„Iako stručno interesovanje raste, arhitektonsko obrazovanje još nije odgovorilo na ovaj novi način prakse“, ukazala je ona. Dekanka Perović je izrazila nadu da će ova tribina dati doprinos pojašnjenju i odgovoru na brojna pitanja koja su na njoj postavljena, te da će biti povod i za neka buduća istraživanja mladih arhitekata, studenata koji su prisustvovali tribini. 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.