Arhitektonski fakultet partner u dobijenom kolaborativnom grantu za inovacije




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Arhitektonski fakultet UCG partner je u  kolaborativnom grantu koji je odobren u okviru javnog poziva Fonda za inovacije Crne Gore. U pitanju je  Green window projekat čiji je glavni podnosilac kompanija VHM Solutions d.o.o. Nikšić, pod rukovodstvom Spasoja Gredića, a kopodnosilac Arhitektonski fakultet UCG pod rukovodstvom prof. dr Svetlane Perović. Pored Perovic, za učešće u realizaciji projekta prijavljene  su još sa  Arhitektonskog fakulteta UCG dr Irena Rajković i dr Sanja Paunović Žarić.

Nakon dvostepenog evaluacionog procesa od strane međunarodnih eksperata, od ukupno 36 prijavljenih projekata, investiciona komisija je pozitivno ocijenila 13, dok je konačnu odluku o finansiranju zavrijedilo 7 projekata.

Dobijeni projekat kako je i naslovljen, akcenat stavlja na, Green window, prozor koji postiže najbolje performanse sa minimalnom količinom materijala, a pritom, u toku proizvodnje, ne zagađuje životnu sredinu uz ispunjenje svih estetskih zahtjeva i maksimalnu iskorišćenost otpada.

Programima Fonda za inovacije podržavaju se u velikoj mjeri projekti iz oblasti koje su Strategijom pametne specijalizacije definisane kao prioritetne za razvoj konkurentske prednosti Crne Gore.

Početak realizacije projekta je januar 2023.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.